Hele nacht je smartphone opladen, kan dat kwaad?

Na een hele dag te hebben gewhatsappt, leuke foto’s en filmpjes op Facebook te hebben gedeeld en met je familie te hebben gebeld, geeft je smartphone het seintje dat de batterij op is. Geen probleem, je was toch van plan om te gaan slapen, dus gun je je telefoon een nachtje rust aan de oplader toe. Maar de hele nacht je telefoon op de oplader, is dat wel goed voor je batterij?

Schadelijk voor batterij en telefoon

De hele nacht aan de lader, gemiddeld zo’n 8 uurtjes, dat is meer dan je smartphone nodig heeft. Vroeger was dat schadelijk; de toestellen waren toen nog niet gemaakt om te kunnen omgaan met overcapaciteit. Hierdoor verloor de telefoon juist capaciteit. De batterijen waren destijds gemaakt van nikkel. Deze batterijen ontwikkelen een geheugen; dat houdt in dat wanneer je de batterij niet volledig oplaadde, deze dacht dat dit de volledige oplaadcapaciteit was. Ze noemen dat ook wel het lui worden van de batterij. Daarom werd er vroeger altijd gewaarschuwd om de batterij van de telefoon eerst helemaal leeg te laten lopen, voordat je deze weer aan de oplader legde.

Huidige smartphones zijn slimmer

Gelukkig is de technologie van tegenwoordig weer een stuk verder ontwikkeld. De huidige smartphone batterijen zijn lithium-ionbatterijen: ze bouwen geen geheugen op, kunnen meer energie genereren met hetzelfde formaat batterij, laden sneller op en gaan langer mee.

Nadeel batterijen smartphones

Het enige nadeel van deze batterijen is dat ze wel gevoelig zijn voor temperatuurveranderingen. Misschien heb je dat wel eens gemerkt tijdens een vakantie in een warm land. Flink warm moet het dan trouwens zijn, de batterijen kunnen opgeladen worden tussen de 0 °C en 45 °C. Het afgeven van energie doen ze tot plusminus – 20 °C.

Als je de batterij oplaadt, wordt deze steeds warmer. Wanneer de maximumcapaciteit is bereikt, wordt de resterende energie omgezet in nog meer warmte die de batterij kwijt moet kunnen. Ook daar is aan gedacht; de toestellen zijn nu zo ontwikkeld dat ze zelf weten wanneer ze helemaal opgeladen zijn. Het toestel sluit op dat moment de batterij van de netstroom af, hierdoor heeft het overtollige energie minder impact op de levensduur van je batterij.

Je hoeft dus niet je wekker midden in de nacht te zetten om je smartphone uit de oplader te halen. Uiteraard is het voor je energieverbruik wel beter om zo veel mogelijk te proberen je smartphone van het stroom los te koppelen, zodra deze opgeladen is.

Tip: aangezien de batterij toch snel oplaadt, kun je hem net zo goed een uur voor het slapen gaan aan de lader leggen en wanneer je gaat slapen eraf halen. Hierdoor bespaar je energie!
 

Ga terug naar de mobiele homepage
Ga terug naar de Consumind homepage