Laagste inkomens krijgen straks geen energietoeslag meer

Den haag

Het demissionaire kabinet heeft aangekondigd dat het niet van plan is om de regeling voor een energietoeslag van 1300 euro, bedoeld voor mensen met inkomens rond het sociaal minimum, te verlengen. Dit besluit is naar buiten gebracht door bronnen binnen de Haagse politiek. Tevens is er geen sprake van een verhoging van de zorgtoeslag, ondanks eerdere overwegingen. Deze beslissingen zijn niet opgenomen in de Rijksbegroting voor het komende jaar.

Wat is de energietoeslag ook alweer?

De energietoeslag, bedoeld om de hoge energierekeningen te verzachten voor degenen met de laagste inkomens, zou oorspronkelijk volgend jaar aflopen. Er was echter speculatie dat het kabinet overwoog om deze regeling met nog een jaar te verlengen. De energietoeslag wordt uitgekeerd door gemeenten, die beoordelen wie hiervoor in aanmerking komt. Voor het jaar 2023 kan het bedrag nog niet worden aangevraagd, omdat het wetsvoorstel hiervoor nog door de Tweede en Eerste Kamer moet worden goedgekeurd. De uitbetaling van het bedrag staat gepland voor de winter, maar aanvragen voor het jaar 2024 zullen niet meer mogelijk zijn.

Verdwijnen toeslag kan grote impact hebben

Onlangs heeft het Centraal Planbureau (CPB) gewaarschuwd dat het aantal mensen in armoede kan toenemen tot ongeveer 1 miljoen mensen. Minister Kaag van Financiën heeft echter aangegeven dat het kabinet niet van plan is om deze situatie te laten ontstaan en benadrukte dat er wel degelijk maatregelen worden genomen. Hoewel het kabinet 2 miljard euro wil besteden aan koopkrachtmaatregelen, is de precieze invulling hiervan nog niet bekendgemaakt. Het verlengen van de energietoeslagregeling blijkt nu geen onderdeel te zijn van deze maatregelen. Ook lijkt de zorgtoeslag niet te worden verhoogd, vermoedelijk omdat de ontvangers ervan niet uitsluitend behoren tot de categorie met de allerlaagste inkomens.

Wel andere maatregelen om laagste inkomens te helpen in 2024

Er zijn echter nog enkele koopkrachtmaatregelen die tot nu toe niet zijn ontkend en dus wellicht onderdeel zullen zijn van de begroting. Deze omvatten het verhogen van de huurtoeslag en het kindgebonden budget. Deze maatregelen kunnen bijdragen aan het verlichten van financiële lasten voor verschillende groepen mensen, waaronder gezinnen en huurders. Het kabinet lijkt dus te streven naar een evenwichtige aanpak om de koopkracht van burgers te verbeteren, ondanks het niet verlengen van de energietoeslagregeling en de onveranderde zorgtoeslag.