Gemeenten kunnen energietransitie van woningen niet betalen

Warmtepomp

Woensdag 2 maart steeg de gasprijs nog eens met 60 procent ten opzichte van een dag eerder. De oorlog in Oekraïne lijkt de gasprijs gigantisch op te drijven. Om minder afhankelijk te worden van gas kunnen woningeigenaren hun huizen isoleren en warmtepompen instaleren. Nu is er gebleken uit een onderzoek van Nu.nl dat gemeenten hier te weinig budget voor hebben.

Plan van gemeenten

Gemeenten moesten in 2021 een plan opstellen waarin stond hoe een groot gedeelte van de woningen voor 2030 worden verduurzaamd. Deze verduurzaming betekent dat veel woningen aardgasvrij worden gemaakt. Net iets meer dan de helft van de gemeenten geeft aan deze plannen niet te kunnen halen door geldgebrek. Het huidige beleid voor het aardgasvrij maken van de samenleving is niet betaalbaar voor de inwoners.

Warmtenetten

Op dit moment is pas een klein gedeelte van de huizen aardgasvrij gemaakt (zo’n 8 procent). Huizen kunnen aardgasvrij worden gemaakt met lokale warmtenetten. Dit zijn verbindingen van stadswarmte naar huizen. In 20 procent van de gemeenten zal waarschijnlijk een warmtenet worden aangelegd, waar 12 procent van de gemeenten aangeeft hier niets in te zien. Ongeveer 68 procent is nog aan het onderzoeken of een warmtenet voor hen een goed oplossing is.

Warmtepompen

De beste optie om van het gas af te gaan is de elektrische warmtepomp. Hiermee is er helemaal geen gas meer nodig om huizen te verwarmen. Ook hybride warmtepompen kunnen het gasverbruik aanzienlijk verminderen. Bij deze pomp wordt er alleen gas gebruikt als het erg koud is en de warmtepomp niet alleen het huis kan verwarmen. De warmtepomp is wel een flinke investering voor huishoudens, maar loont uiteindelijk altijd. Meer over de warmtepomp lees je hier.