Gasprijs stijgt met 40 procent door oorlog in Oekraïne

Russisch gas

Vanochtend zijn Russische troepen Oekraïne binnengevallen. Europa reageert hierop met een groot pakket aan economische sancties en dat raakt niet alleen de Russen, maar ook ons in de portemonnee. Als Europa zijn wij extreem afhankelijk van Russisch gas om onder andere onze huizen te verwarmen. De sancties zorgen voor een hogere prijs voor producten uit Rusland, waaronder dus ook gas. Daarnaast levert de oorlog in Oekraïne onzekerheid op over de levering, waardoor de gasprijs nog verder stijgt.

Gestegen gasprijs

Rusland is een van de grootste exporteurs van gas en olie van de wereld. Oekraïne verdient veel geld met de doorvoer van Russisch gas aan Europa. Het is daarom waarschijnlijk dat Rusland deze inkomstenbron voor Oekraïne plat wil leggen. Gisteravond sloot de Amsterdamse beurs met een gasprijs van €87,45 per megawattuur gas. Vanochtend opende de beurs met een prijs van €116 per megawattuur gas wat neerkomt op een stijging van 40 procent.

Afhankelijkheid van Rusland

De Russische gasgigant Gazprom heeft al laten weten dat de gastoevoer naar Europa gewoon door blijft gaan. Rusland weet dat Europa niet zonder Russisch gas kan en heeft hiermee en troef in handen. Met deze troef heeft Poetin mede voor de energiecrisis van afgelopen winter gezorgd. Nu ook Duitsland heeft aangegeven dat de Russische gaspijpleiding Nord Stream 2 niet meer in gebruik genomen gaat worden, zal de gasprijs nog verder stijgen.

Raakt energie onbetaalbaar?

Inmiddels hebben bijna alle energiemaatschappijen aangegeven dat ze geen nieuwe vaste contracten meer verkopen. De energiewereld staat op zijn kop. De gigantisch hoge gasprijs gaat grote gevolgen hebben voor onze portemonnee. De enige meevaller die we hebben is dat er warmer weer aan zit te kunnen waardoor we de komende periode minder gas hoeven te verbruiken voor het verwarmen van onze huizen en gebouwen. Niemand in de energiewereld lijkt op dit moment gerustgesteld te zijn door de warmere temperaturen van de lente. Er wordt namelijk al gekeken naar de volgende winter waarin de energiecrisis nog wel een veel erger zou kunnen uitpakken als de energiecrisis van afgelopen winter.