Wat verandert er in 2020 in de zorgverzekering?


Aanstaande dinsdag is het weer Prinsjesdag. De dag waarop ook de definitieve veranderingen in de zorgverzekering worden genoemd. Momenteel zijn er al een aantal veranderingen bekend, waarvan een grote kans is dat die doorgevoerd worden. Een aantal ervan lees je in dit artikel.


Net als afgelopen jaren zal de zorgpremie weer stijgen. Dit keer met ongeveer 3 euro per maand, is de verwachting. Die paar euro is een indicatie, omdat zorgverzekeraars zelf de hoogte van de premie bepalen. Uiterlijk 12 november zullen alle nieuwe premies bekend zijn gemaakt.

Minder korting en vergoeding

Verder zal er minder korting worden gegeven op een collectieve zorgverzekering, deze gaat van 10 naar 5 procent korting. Daardoor worden deze verzekeringen in 2020 minimaal 60 tot 84 euro duurder. Deze verandering zal ongeveer tweederde van alle Nederlanders raken, omdat dit deel collectief verzekerd is. Omdat steeds minder mensen kiezen voor een aanvullende verzekering, en de mensen die wel aanvullend verzekerd zijn steeds meer kosten claimen, is de verwachting dat de aanvullende verzekeringen beperkt worden. Door zowel de premie van de aanvullende verzekeringen te verhogen, als de vergoedingen ervan omlaag te brengen, probeert de verzekeraar een dergelijk gat te dichten.

Transparantie

Wanneer je wilt stoppen met roken, kun je in 2020 een speciaal programma volgen zonder eigen risico. Het eigen risico is momenteel daarvoor nog wel van toepassing. Ook is de verwachting dat er weer nieuwe dekkingen in het basispakket zullen zijn, zoals bijvoorbeeld nieuwe medicatie tegen longkanker, specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten, middel Fampyra tegen MS en logeervergoeding zonder opname. Fysiotherapie bij bepaalde vormen van reuma wordt de komende vier jaar voorwaardelijk vergoed door de zorgverzekering. Daarnaast wil minister Bruins (Medische Zorg) dat goede medicijnen ook beschikbaar en betaalbaar blijven in de toekomst. Hij eist transparantie van farmaceutische bedrijven over hoe zij tot een specifieke prijs voor een geneesmiddel komen.

Collectief

Inwoners met een laag inkomen kunnen via de gemeente een collectieve zorgverzekering afsluiten. Deze kan worden verbeterd door het verplicht eigen risico te vervangen door een no-claim. Dat voorkomt dat mensen met een laag inkomen of bijstandsuitkering in een keer worden geconfronteerd met hoge zorgkosten. In plaats van dat je moet betalen bij het maken van zorgkosten (bij eigen risico) wordt je beloond als je geen of slechts beperkt beroep doet op je zorgverzekering. De no-claim is het advies van het Centraal Planbureau, die meerdere verbeterpunten heeft aangedragen. Eerder werd al bekend dat CZ in heel Nederland stopt met het aanbieden van de collectiviteitskorting op de basisverzekeringen die via de gemeente worden aangeboden. De prijs van de minimapolis zou niet meer in verhouding staan tot de kosten.

Resultaat

Zorgverzekeringen behaalden in 2018 262 miljoen positief resultaat, terwijl veel Nederlanders door hoge zorgkosten in grote financiële problemen komen. Dit komt voornamelijk door veel eigen betalingen, naast de maandelijkse zorgpremie en het eigen risico.