Kun je korting krijgen of premie terugvragen als je weinig gebruik maakt van je zorgverzekering?

Aanvullende zorgverzekering

In Nederland is het hebben van een zorgverzekering verplicht. Veel huishoudens ontvangen dan ook zorgtoeslag om de zorgverzekering betaalbaar te maken. Bij sommige verzekeringen bouw je schadevrije jaren op, zoals bij autoverzekeringen, waardoor je steeds minder gaat betalen als je geen aanspraak maakt op je verzekering. Werkt dit ook zo als je een lange tijd geen zorgkosten hebt? Dat hebben we voor je uitgezocht in dit artikel.

Uit cijfers van Vektis blijkt zo’n 85 procent van de Nederlanders aanvullend verzekerd te zijn voor bijvoorbeeld fysiotherapie of de tandarts. Toch maakt niet iedereen gebruik van de aanvullende verzekering. Veel mensen stellen zich dan de vraag: kan ik mijn aanvullende premie terugkrijgen of korting krijgen op mijn volgende premie? Het antwoord is helaas nee. De zorgverzekering is in Nederland gebaseerd op solidariteit, wat betekent dat mensen die weinig gebruik maken van hun zorgverzekering betalen voor mensen die meer zorgkosten moeten maken.

Een verzekering is bedoeld om onverwachte kosten te dekken. Het kan namelijk zomaar zijn dat jij straks toch onverwachts veel kosten moet maken voor een operatie of een revalidatietraject. Toch worden tegenwoordig alleen aanvullende verzekeringen afgesloten als mensen bepaalde zorgkosten zien aankomen. Zo stellen mensen hun bezoek aan de tandarts vaak uit als ze gaatjes hebben totdat de nieuwe zorgverzekering ingaat. Hierdoor gaat de prijs van aanvullende verzekeringen alleen maar omhoog.

In sommige gevallen is zelf de benodigde zorg betalen voordeliger. Bij een aanvullende Tandbeter verzekering wordt 100 procent van de kosten gedekt van een (half)jaarlijkse controle, mondreiniging, verdovingen en het vullen van gaatjes. Mocht je van jezelf weten dat je nooit gaatjes hebt dan is het voordeliger om geen aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Voor Tandbeter betaal je ongeveer 195 euro per jaar, terwijl een jaarlijkse controle inclusief gebitsreiniging zo’n 50 euro kost.

Daarnaast kun je op je zorgverzekering besparen als je je eigen risico omhoog zet. In 2021 is het maximale eigen risico 885 euro, waarmee je tot wel 25 euro per maand kunt besparen. Durf je het risico aan en verwacht je geen grote zorgkosten het aankomende jaar? Dan kan het maximaliseren van het eigen risico een mooie besparing opleveren. Let hierbij wel op dat je dus garant moet kunnen staan voor 885 euro als er wel zorgkosten gemaakt moeten worden.