VodafoneZiggo belooft sneller kabelinternet

VodafoneZiggo komt met sneller en stabieler internet via de kabel. Benodigde veranderingen, aangezien dataverbruik blijft toenemen. Vanaf 2020 kunnen huishoudens downloaden op een snelheid, die glasvezelinternet al biedt. Ook uploaden gaat straks sneller. 

In een gemiddeld gezin is het steeds normaler dat meerdere gezinsleden tegelijkertijd gebruik maken van het internet. “Wij zien het dataverbruik jaar op jaar met 40 tot 50 procent stijgen. Dat vergt veel van het kabelnetwerk”, aldus Eben Albertyn, technisch directeur bij VodafoneZiggo. Volgens VodafoneZiggo is de verbinding straks stabieler en veiliger, en kunnen de internetsnelheden met de nieuwe technologie nog oplopen tot vijf gigabit per seconde voor downloaden en één gigabit voor uploaden. De bedoeling is om over twee jaar alle klanten van Ziggo de snellere verbinding te leveren. Het bedrijf zegt met zijn kabelnetwerk een landelijke dekking te hebben van 92 procent.

Testen
Momenteel wordt het supersnelle internet (van 1 Gigabit per seconde, in vergelijking met het snelle 200 Megabit per seconde van nu) getest door twintig huishoudens en bedrijven in Utrecht. De snelheid van 1 Gigabit per seconde is slechts het begin. Het plan is het tempo nog vijf keer zo snel te maken, net zo snel als glasvezelsnelheid. Naast de snelheid, wordt het internet ook verbeterd op stabiliteit en latency: de snelheid waarmee een signaal over het internet reist en een druk op de knop effect heeft bij de ontvanger.

Downloaden zal straks supersnel gaan, maar uploaden is een ander verhaal. De snelheid van uploaden zal in de toekomst verbeteren, maar momenteel gaat dat nog tot vijf keer trager.

Volgens VodafoneZiggo is de verbinding straks stabieler en veiliger, en kunnen de internetsnelheden met de nieuwe technologie nog oplopen tot vijf gigabit per seconde voor downloaden en één gigabit voor uploaden. De bedoeling is om over twee jaar alle klanten van Ziggo de snellere verbinding te leveren. Het bedrijf zegt met zijn kabelnetwerk een landelijke dekking te hebben van 92 procent.
 
Gedroomde werkelijkheid
Allemaal leuk en aardig, vindt Dirk Strijker, hoogleraar plattelandsontwikkeling aan de Rijksuniversiteit Groningen. "Maar vooral voor de mensen in de steden. Ziggo is vrijwel niet aanwezig in het buitengebied en in de kleine dorpen, en is ook niet van plan om daar in de toekomst aanwezig te zijn. Strijker deed onlangs, samen met andere experts, onderzoek naar de digitale ontwikkeling van het platteland. De uitkomst leidde tot het dringende advies aan het ministerie van economische zaken om extra te investeren in het digitale platteland.
 
Drones over de akkers
Strijker: "Er worden her en der goede vorderingen gemaakt met de voorbereiding en de aanleg van glasvezel in kleine dorpen en het buitengebied, maar dat leidt nog niet meteen tot brede ontsluiting, en er zullen nog wel initiatieven sneuvelen. Daarnaast zijn er gebieden waar nog niets of weinig gebeurt, en waar dat zonder verdere maatregelen van overheden ook niet zal gebeuren, omdat het ontbreekt aan een gevoel van urgentie."
 
Juist in dunbevolkte gebieden kan snel internet van pas komen. Zo testen boeren in het noordoosten van Groningen hoe ze met 5G, het nieuwe netwerk voor mobiel internet, drones over hun akkers kunnen sturen. De drones zenden nuttige informatie over gewassen naar de boer, maar die heeft daar alleen iets aan als dat gebeurt via een snel en vooral betrouwbaar netwerk. Ook daarom zou Strijker graag zien dat Ziggo de kabels veel vaker en verder de polders in trekt: "Een kabel is het meest stabiel.
 

Providers vergelijken
Via Consumind kun je diverse pakketen voor internet, vaste telefonie en digitale televisie vergelijken. Leuke aanbiedingen met bijvoorbeeld kortingen worden hierbij ook meegenomen. Omdat niet alle providers je in elk gebied kunnen voorzien van internet/ vaste telefonie of televisie, kun je een postcodecheck doen. Bekijk de aanbiedingen op jouw adres.