Reisverzekeringen differentiëren premies op basis van leeftijd
Reisverzekeringen gaan steeds meer rekening houden met leeftijd bij het bepalen van de premie. Dit besluit volgt op stijgende kosten, deels door inflatie en hogere medische uitgaven in het buitenland. Door leeftijdsafhankelijke premies wil een grote verzekeraar voorkomen dat bepaalde groepen onevenredig veel bijdragen aan risico's van anderen. Jongeren gaan meer betalen voor bagagedekking, terwijl ouderen hogere premies krijgen voor medische kosten en annuleringen.
Jongeren claimen gadgets, ouderen medische kosten
Jongeren claimen opvallend vaak dure bagage, zoals smartphones, camera’s en designeraccessoires. In het afgelopen vakantieseizoen dienden reizigers onder de 35 jaar twee keer zoveel bagageclaims in als oudere vakantiegangers. Tegelijkertijd annuleren jongere reizigers zelden hun reis, terwijl 65-plussers dit bijna twee keer zo vaak doen. Ook maken ouderen vaker gebruik van medische zorg op reis, wat gemiddeld 40% duurder is dan de zorgkosten van jongere reisgenoten.
Wereldreizen drukken op premiestijging
Reizen buiten Europa worden duurder om te verzekeren. De kosten bij werelddekking liggen 30% hoger dan bij Europese vakanties, onder meer door hogere bagageclaims en duurdere medische zorg. De verzekeraar benadrukt dat de meeste klanten slechts kleine wijzigingen in hun premie zullen zien, vaak binnen 15%. Voor specifieke groepen, zoals backpackers en overwinteraars, kunnen de premies echter met tientallen tot honderd euro per jaar stijgen.
Balans tussen solidariteit en betaalbaarheid
Hoewel het nieuwe beleid de solidariteit tussen leeftijdsgroepen beïnvloedt, benadrukt de verzekeraar dat de aanpassingen noodzakelijk zijn om de premies betaalbaar te houden. Veel andere verzekeraars hebben al een vergelijkbaar beleid. Verzekeringsexperts wijzen erop dat leeftijdsafhankelijke premies een logische stap zijn in de reisverzekeringsmarkt, die verder afwijkt van de volledig solidaire opzet van zorgverzekeringen.