Reisverzekering bij Vakantie in Eigen Land: Wel of Niet Nodig?

Bij een vakantie in eigen land hoef je niet te vrezen voor kostbare terugvluchten of een hoge medische rekening. Hierdoor lijkt een reisverzekering overbodig. Zou je dan alleen een polis afsluiten voor je bagage? Deze zomer blijven bijna vier miljoen Nederlanders dicht bij huis. Ze zijn slechts een kort autoritje verwijderd van hun vakantieadres of kunnen zelfs op de fiets. Veel redenen om een reisverzekering af te sluiten, gelden voor hen niet.

Drie Belangrijke Redenen

Normaal gesproken zijn er drie redenen waarom mensen een reisverzekering afsluiten: pechhulp in het buitenland, dekking voor diefstal van bagage, en dekking voor hoge medische kosten. "Stel dat er tijdens je vakantie een familielid ernstig ziek wordt, dan kun je na contact met je reisverzekeraar snel op het eerste vliegtuig naar huis. De hoge kosten daarvoor worden gedekt. Dat speelt in Nederland natuurlijk niet," legt een expert uit. Ook hoge medische kosten, zoals in het geval van een vrouw die in Mexico meer dan 100.000 euro aan zorgkosten had, hoef je in Nederland niet te verwachten.

Bagage en Aansprakelijkheid

Een reisverzekering is niet volledig nutteloos bij een vakantie in eigen land. Bij een vakantie in een huisje op de Veluwe of een camping in Zeeland kan er nog altijd van alles misgaan, zoals schade door storm aan je tent of diefstal van fietsen of bagage. Sommige mensen hebben al een buitenshuisverzekering die spullen dekt die je meeneemt op pad in Nederland. Daarnaast biedt een reisverzekering vaak dekking voor aansprakelijkheid bij schade aan een gehuurd vakantiehuisje, wat niet valt onder een normale aansprakelijkheidsverzekering.

Net Over de Grens

Bij een vakantie net over de grens in België of Duitsland ligt de situatie anders. "Je reisverzekeraar kan je helpen met medische vraagstukken als je opeens bij een Duitse dokter zit," aldus de expert. Ook pechhulp voor je auto stopt vaak net over de grens, waardoor een reisverzekering direct meer waarde krijgt. Annuleringsverzekeringen zijn voor binnenlandse vakanties net zo nuttig als voor vakanties in het buitenland, maar deze moeten vaak vlak na het boeken afgesloten worden.