Wie betaalt tijdelijk onderdak na een brand of wateroverlast?

Als je woning door schade onbewoonbaar wordt, rijst al snel de vraag: wie betaalt tijdelijk onderdak? In dit soort situaties kunnen huiseigenaren en huurders doorgaans terugvallen op hun woonverzekering, afhankelijk van de dekking van hun opstal- of inboedelverzekering.

Woonverzekering biedt vaak tijdelijke oplossing

Huiseigenaren met een hypotheek hebben meestal al een opstalverzekering, aangezien deze vaak verplicht is. Zo'n verzekering dekt schade aan alles wat vastzit aan de woning, zoals het dak of de badkamer, en dekt in veel gevallen de kosten van tijdelijk onderdak bij onbewoonbare situaties. Een inboedelverzekering, ook onderdeel van de woonverzekering, vergoedt de schade aan verplaatsbare spullen zoals meubels en apparatuur.

Bij onbewoonbaarheid door brand of een andere calamiteit kunnen huiseigenaren tijdelijk ergens anders verblijven. Vaak worden de eerste nacht en noodopvang geregeld door Stichting Salvage, een hulporganisatie voor gedupeerden van brand- of stormschade. Deze stichting wordt ingeschakeld na overleg met de verzekeraar en biedt eerste hulp en een slaapplaats voor de nacht. Voor de daaropvolgende periode biedt de opstalverzekering doorgaans maximaal twaalf maanden dekking voor een vervangend onderkomen, afhankelijk van de polisvoorwaarden.

Duidelijke afspraken met de verzekeraar

De dekking van tijdelijke woonkosten verschilt per verzekering, en sommige verzekeraars vergoeden een beperkt bedrag of in uitzonderlijke gevallen helemaal niets. Daarom is het essentieel om met de verzekeraar duidelijke afspraken te maken over het vervangende onderkomen en alle bonnetjes te bewaren voor eventuele declaraties. “Verzekeraars vergoeden alleen redelijke en proportionele kosten; een verblijf in een luxe hotel valt daar meestal niet onder,” benadrukt een verzekeringsexpert.

Wat als je huurder bent?

Voor huurders ligt de situatie vaak anders: de verhuurder is meestal niet verplicht een vervangend adres te regelen. Soms kunnen woningcorporaties hulp bieden, maar dat is vaak niet gegarandeerd. Huurders kunnen bij onbewoonbaarheid door schade echter in sommige gevallen rekenen op hun inboedelverzekering voor de vergoeding van tijdelijke woonlasten. Hierbij geldt ook dat de huurder geen schuld moet hebben aan de ontstane schade.

Kosten voor eigen rekening?

Voor zowel huurders als huiseigenaren geldt dat sommige kosten zelf betaald moeten worden. Verzekeringsdeskundigen raden aan om de voorwaarden van de woonverzekering vooraf goed te bekijken, zodat er bij schade geen verrassingen ontstaan over de vergoeding van tijdelijke woonruimte.

Bespaar op je verzekeringen

Vergelijk tarieven

Verhuizen en opstalverzekering

Vergeet je opstalverzekering niet over/af te sluiten als je gaat verhuizen. Hier staat wat je in welke situatie moet doen.