Welke verzekeringen zijn verplicht?
In Nederland bestaan veel verschillende soorten verzekeringen. Van zorgverzekeringen tot inboedelverzekeringen en van basisverzekeringen tot de aanvullende varianten. Maar welke verzekeringen zijn nu precies verplicht? En welke zijn niet verplicht, maar wel handig om af te sluiten? In dit artikel zetten we het voor je op een rij.
Verplicht: zorgverzekering
Allereerst is er de zorgverzekering. In Nederland is iedereen van 18 jaar of ouder die loon, een uitkering of een pensioen ontvangt verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. De verzekering vergoedt de belangrijkste zorg die je nodig kunt hebben, zoals: de huisarts, het ziekenhuis en medicijnen. Zorgverzekeraars zijn verplicht om iedereen te accepteren voor de basiszorgverzekering, ongeacht het inkomen. Kinderen zijn meeverzekerd met hun ouder(s). Het is mogelijk om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Hiervoor betaal je meer, maar dan wordt er ook meer gedekt. Het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht.
Verplicht: WA-verzekering
Wanneer je een motorvoertuig op je naam hebt staan ben je verplicht om hiervoor minimaal een basis WA-verzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor schade die jij met dat voertuig bij een ander maakt. Als je ook tegen schade aan je eigen voertuig verzekerd wilt zijn, kun je een beperkt casco of allrisk autoverzekering afsluiten. Deze laatste twee verzekeringen zijn niet verplicht.
Soms verplicht: overlijdensrisicoverzekering
De overlijdensrisicoverzekering is wettelijk niet verplicht, maar wanneer je een hypotheek afsluit kan je hypotheekverstrekker wel eisen dat je deze afsluit. Hiermee is de hypotheekverstrekker er namelijk van verzekerd dat de hypotheek wordt afgelost als je vroegtijdig komt te overlijden. In dit laatste geval zorgt een overlijdensverzekering er ook voor dat er een bedrag wordt uitgekeerd aan je nabestaanden.
Soms verplicht: opstalverzekering
Ook voor de opstalverzekering geldt dat deze wettelijk niet verplicht is, maar vaak wel wordt geëist door hypotheekverstrekkers (wanneer je een hypotheek krijgt voor een koophuis). Deze verzekering moet ingaan op de dag dat de woning wordt overgedragen of opgeleverd. Ook als je geen hypotheek (meer) hebt is het verstandig een opstalverzekering af te sluiten. Met deze verzekering ben je namelijk gedekt tegen schade aan je opstal. Oftewel: de woning en alles wat nagelvast zit aan de woning.
Niet verplicht, wel aanbevolen: inboedelverzekering
Hoewel het geen verplichte verzekering is, is het sterk aan te raden om een inboedelverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je je tegen schade aan je inboedel (huisraad). Denk bijvoorbeeld aan schade die ontstaat door brand, wateroverlast, vandalisme of inbraak. Bij elkaar opgeteld zijn al je spullen behoorlijk wat waard en de premieprijs is te overzien.
Niet verplicht, wel aanbevolen: aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)
Ook deze verzekering is niet verplicht. Toch is het verstandig om deze verzekering wel af te sluiten, aangezien de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren schade vergoedt die je bij een ander maakt. Hierbij kun je denken aan onhandigheden zoals het omstoten van een dure vaas bij een van je vrienden, of met je fiets per ongeluk langs de auto van je buurman krassen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is de AVP niet hetzelfde als de WA-verzekering. De WA-verzekering dekt alleen schade die met de auto is veroorzaakt en is dus wél verplicht (wanneer je in bezit bent van een motorvoertuig).
Niet-verplichte verzekeringen
Andere verzekeringen die niet verplicht zijn, zijn: de rechtsbijstandverzekering, reisverzekering, annuleringsverzekering, uitvaartverzekering, caravanverzekering.
Verzekerde som opstalverzekering
Alles over de verzekerde som bij een opstalverzekering lees je hier.
Soorten inboedelverzekeringen
Wie zijn er meeverzekerd onder de reisverzekering?
Je kunt de keuze maken wie je precies meeverzekert onder de reisverzekering. Lees er hier meer over.