Opzegkosten voor alle verzekeringen moeten verdwijnen
Als je een (schade)verzekering wilt opzeggen, sta je vast niet te springen om opzegkosten te betalen. De consumentenbond wil dat alle verzekeraars stoppen met het rekenen van opzegkosten. De organisatie heeft de Tweede Kamer gevraagd om wettelijke maatregelen, wanneer de verzekeringen geen actie ondernemen.
De Wet Van Dam is voor de meeste contracten van toepassing. Op grond van deze wet, mag een consument een stilzwijgend verlengd contract in elke maand opzeggen, zonder bijkomende kosten en ongeacht de algemene voorwaarden. Met maximaal een maand opzegtermijn in acht genomen. Hoewel schadeverzekeringen niet onder de Wet Van Dam vallen, hebben ze in een gedragscode vastgelegd zich wel aan de zelfde regels te houden.
Toch (hoge) opzegkosten
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt echter dat meerdere verzekeraars zich niet houden aan die gedragscode. Door toch in verhouding hoge opzegkosten te vragen, worden consumenten ontmoedigd over te stappen. Soms wordt er wel 15 tot 20 euro gerekend als je op wilt zeggen. In sommige gevallen zijn de opzegkosten even hoog als de maandelijkse verzekeringspremie. Enkele verzekeraars verrekenen die kosten alleen bij klanten die nog geld terug krijgen. Te veel betaalde premie wordt verrekend met opzegkosten, waardoor de opzeggende klant uiteindelijk niets terug krijgt. Ook is het zo dat de opzegkosten vaak niet of onduidelijk in de polisvoorwaarden vermeld staan.
Geen consumenten benadelen
Directeur van de Consumentenbond, Bart Combée, vindt het niet kunnen dat consumenten door opzegkosten worden benadeeld. 'Een verzekering moet je, net als andere contracten, na een jaar kosteloos kunnen opzeggen.' De bond hoopt dat het Verbond van Verzekeraars er voor zorgt dat de Wet Van Dam nu echt nageleefd gaat worden. Als dat niet gebeurt, vraagt de Consumentenbond de politiek de Wet Van Dam zo aan te passen dat ook schadeverzekeringen er onder vallen.