Minder lenen voor privédoelen
Tot wel tienduizenden euro’s minder kunnen consumenten sinds dit jaar lenen voor diverse privédoeleinden. Zulke leningen worden afgesloten voor het kopen van een auto of een verbouwing aan een huis. Met die nieuwe beperking wordt getracht te voorkomen dat men zich minder diep in de schulden werkt.
Hoeveel je minder dan voorheen kunt lenen, is natuurlijk afhankelijk van je financiële situatie. Volgens berekeningen van Independer is dat tot wel tienduizenden euro’s. Vooral is het, volgens deze organisatie, moeilijker geworden voor mensen met kinderen.
Hoe pakt het uit?
Uit het overzicht blijkt onder andere dat een alleenstaande met kinderen in een huurhuis (met een bepaald inkomen en bepaalde lasten), een samenwonend stel met kinderen in een koopwoning, maar ook mensen zonder kinderen (fors) minder kunnen lenen.
De Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN) stelt elk jaar vast wat huishoudens mogen lenen. Deze instantie is verantwoordelijk voor de nieuwe maatregel. Deze maatregel is ingevoerd, om te voorkomen dat mensen meer lenen dan verantwoord is. Wanneer je meer leent dan je op kunt brengen, is dat op lange termijn niet goed voor je huishoudbudget. Daarnaast kunnen langdurige betalingsachterstanden tot schuldenproblematiek leiden. Bij de nieuwe berekening is onder meer rekening gehouden met duurder levensonderhoud.
Particuliere schuld
Een op de vijf Nederlanders heeft een (of meer) lening(en). Rood staan op de bankrekening of een abonnement van een mobiele telefoon geldt ook al als een lening. In totaal hebben Nederlanders een particuliere schuld van meer dan 15 miljard. Uit onderzoek van DNB bleek dat één op de zeven Nederlanders moeite heeft om binnen een maand 2000 euro te betalen, wanneer zich een financiële tegenslag zou voordoen.
Volgens vergelijkingssite geld.nl mag de rente voor een particuliere lening aangepakt worden. Hypotheekrentes en spaarrentes zijn flink gedaald, waarom voor de consumptieve kredieten niet? Omdat de hoogte van de betreffende rentes (mogen maximaal 14 procent op jaarbasis bedragen) bepaald worden door de kredietaanbieders, kan de VFN daar helaas niet veel aan doen.
Bespaartips voor leningen
Bekijk de bespaartips en onderneem actie op te besparen op je leningen.