Liegen tegen verzekeraar kost je 532 euro
Is je smartphone tijdens de vakantie gestolen, verhaal je dit op de verzekeraar en probeer je wat extra te vangen door onterecht ook je laptop als gestolen op te geven? Dan pleeg je fraude, waarvoor je vanaf nu af aan een boete moet betalen van 532 euro.
Fraude nu beboet
Fraude, het is iets waar verzekeraars regelmatig mee te maken krijgen. Vorig jaar zijn er 8.000 gevallen tegen het licht aan gelopen, voor gezamenlijk 79 miljoen euro. Een bedrag wat uiteindelijk werd doorberekend aan de klanten, die niets met de fraude te maken hadden. De verzekeringspremies gingen hiermee vermoedelijk 100 euro per huishouden omhoog.
Gevolg van onterecht schade indienen
De verzekeraars proberen op steeds slimmere manieren erachter te komen of je gedeclareerde schade wel klopt. En er is besloten om tegenwoordig de fraudeur een boete te laten betalen van 532 euro, voor de gemaakte kosten om de fraude uit te zoeken, plus het onterecht verkregen schadebedrag. Ook kan het zijn dat je op een nationale zwarte lijst van de verzekeraars komt te staan, zodat je lastig nog ergens kan verzekeren. Aangifte bij de politie wordt zelden gedaan.
De verzekeringen waarmee het meest wordt gefraudeerd
De meest voorkomende schade die wordt geclaimd zijn krassen of deuken op de auto. Hierbij zegt de klant dat zijn auto stilstaand door een ander is aangereden, terwijl de schade uitwijst dat de klant tegen een paaltje is gereden.
Hoe wordt fraude ontdekt?
Het neemt veel tijd in beslag, verzekeraars hebben aparte afdelingen waarbij er zorgvuldig naar de ingediende schade wordt gekeken. Zo kijken ze bij verzekeraar ASR met een speciaal apparaat of er verschillende inkt is gebruikt bij een geschreven rekening. Zo ontdekken ze bijvoorbeeld dat er een 1 voor een bedrag is gezet, waardoor de klant zo meer probeert te krijgen voor de schade.
Kortom, sjoemel niet met de cijfers op de rekening. Wees eerlijk, dan voorkom je een hoge boete en dat je nergens meer kan verzekeren.
Ga terug naar de verzekeringen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage
Afbeelding: liegen tegen verzekeraar kost je 532 euro van Andrey_Popov/Shutterstock.com