Huizenprijzen Stijgen: Meer Mensen Kiezen voor Verbouwen
Met de voortdurende stijging van huizenprijzen kiezen veel mensen ervoor om hun woning te verbouwen in plaats van te verhuizen. Of het nu gaat om een nieuwe dakkapel, een uitbouw of verduurzaming van de woning, tijdens een verbouwing kan er veel misgaan. Werkers lopen in en uit, materialen worden versleept en spullen worden verplaatst. Maar ben je wel gedekt voor schade tijdens de verbouwing via je woonverzekering?
Beperkte Dekking bij Verbouwing
Bij een verbouwing dekken de opstal- en inboedelverzekering meestal de meeste schades, maar er zijn uitzonderingen. Als je woning tijdens de verbouwing onbewoond is, neemt de kans op vandalisme, inbraak en diefstal toe, waardoor verzekeraars vaak geen schades door inbraak of vernieling vergoeden. Bovendien, als je woning nog geen ramen, sloten of definitief dak heeft, is de dekking van je verzekering beperkt. Glasbreuk tijdens de verbouwing, bijvoorbeeld door een bouwvakker die per ongeluk een raam inslaat, is vaak uitgesloten van de dekking van je woonverzekering.
Diefstal van Bouwmaterialen
Tijdens een verbouwing liggen vaak veel losse bouwmaterialen in en rondom het huis, wat de kans op diefstal vergroot. Als er iets uit je tuin wordt gestolen, dekt de inboedelverzekering dit meestal niet. Het is daarom verstandig om spullen in je woning of in een afgesloten container in de tuin op te slaan. Verzekering tegen diefstal geldt alleen als er aantoonbare inbraaksporen zijn, wat ook van toepassing is op ruimtes waar je tijdelijk meubels opslaat tijdens de verbouwing.
Verantwoordelijkheid van de Aannemer
Schade aan je spullen tijdens de verbouwing wordt vaak verhaald op degene die je huis heeft verbouwd, meestal de aannemer. Controleer daarom vooraf of de aannemer een Construction All Risk (CAR) verzekering heeft, die schades dekt die tijdens het verbouwen door de aannemer ontstaan. Als vrienden of kennissen helpen bij de verbouwing, zorg dan dat ze een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Maak je zelf per ongeluk iets kapot tijdens de verbouwing, dan ben je alleen verzekerd met een allrisk inboedelverzekering. Schade aan vaste onderdelen van je huis, zoals een laminaatvloer, valt onder de opstalverzekering.
Verbeterde Waarde van je Huis doorgeven
Een verbouwing kan de waarde van je huis aanzienlijk verhogen, bijvoorbeeld door meer ruimte of een luxere badkamer of keuken. Het is belangrijk om de herbouwwaarde van je woning na een verbouwing opnieuw door te geven aan je opstalverzekering. Hierdoor voorkom je onderverzekering, zodat je bij een grote schade, zoals brand, de volledige schade vergoed krijgt.