Verbouwingslening

Als je wil gaan verbouwen, bijvoorbeeld voor een nieuwe keuken of een dakkapel, dan heb je daar een substantieel bedrag voor nodig. Het beste scenario is natuurlijk dat je het benodigde bedrag op jouw spaarrekening hebt staan, maar vaak is dat niet het geval. Dan kunt je ervoor kiezen om het geld te lenen. Dat kan op verschillende manieren, maar houd er wel rekening mee dat je totale verbouwingskosten hoger worden als je het bedrag moet lenen.

Uw hypotheek verhogen

Als de waarde van de woning dat toelaat, kun je een zogenaamde tweede hypotheek nemen om de verbouwing te financieren. Dat kan voordelig zijn, omdat de rente op een hypotheek vaak lager is dan de rente op een consumptief krediet. Maar bij het afsluiten van een tweede hypotheek komen wel extra kosten kijken: advieskosten, taxatiekosten en meestal ook nog notariskosten. Dit moet je wel meenemen in de berekening en dan kan het best zo zijn dat in jouw specifieke situatie een tweede hypotheek niet goedkoper is dan een persoonlijke lening. Laat je hierover dus altijd goed voorlichten. Bedenk ook dat een hypotheek een langere looptijd heeft en dat je dan dus nog aan het afbetalen bent als de keuken of de dakkapel al weer aan vervanging toe is.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening kan een goed alternatief zijn voor de tweede hypotheek. Er zijn geen kosten verbonden aan het afsluiten van een dergelijke lening en wellicht vallen de rentekosten erg mee. De rente zal wel hoger zijn dan die van een tweede hypotheek, maar er komen steeds meer langlopende persoonlijke leningen op de markt met relatief lage rentes. Bovendien is de rente van een persoonlijke lening die je gebruikt voor de verkoop, het onderhoud of een verbouwing van jouw huis onder bepaalde voorwaarden ook aftrekbaar van de belasting.

Ga terug naar de lenen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: verbouwingslening van Goodluz/Shutterstock.com