Wat te doen bij hoge WOZ-waarde?

WOZ waarde

Inmiddels is de eerste maand van het jaar alweer voorbij. Binnenkort krijg je een WOZ-beschikking binnen. Maar wat is WOZ-waarde nu precies? En is het goed om een hoge waarde te hebben?

Wat is WOZ-waarde?

WOZ staat ook wel voor ‘Waardering Onroerende Zaken’. De WOZ-waarde geeft aan hoeveel geld je huis waard is. Om de waarde te bepalen kijkt je gemeente naar het bedrag dat je woning zou moeten opbrengen op 1 januari van het voorgaande jaar. Daarnaast wordt er gekeken naar de ligging van het huis, de grootte van het huis en de prijs waarvoor vergelijkbare huizen in de buurt zijn verkocht. De WOZ-waarde is overigens niet hetzelfde als de herbouwwaarde; in de WOZ-waarde wordt ook de grondprijs meegerekend, in de herbouwwaarde niet. Voor elke woning in Nederland geldt dat de WOZ-waarde openbaar is. Dit betekent dat iedereen kan checken welk huis welke waarde heeft.

Nadelen van een hogere waarde

Een hoge WOZ-waarde klinkt mogelijk aantrekkelijk. Het betekent namelijk dat je huis meer geld vertegenwoordigd. Toch is een hogere WOZ-waarde niet zo voordelig als het lijkt. Aan de hand van je WOZ-waarde worden onder andere de hoogte van je verzekeringspremie en je belasting bepaald. Is de waarde hoger? Dan betaal je dus ook meer premie, waterschapsbelasting, onroerendezaakbelasting en afvalstofheffing. Oftewel: een hogere waarde zorgt voor hogere kosten.

Onjuiste WOZ-waarde

De afgelopen vijf jaar is de WOZ-waarde van woningen flink gestegen, en ook dit jaar wordt er een stijging van 6 tot 8 procent verwacht. Wat als de nieuwe WOZ-waarde van je woning hoger uitvalt dan je gedacht had? In dat geval zijn er een aantal manieren om te onderzoeken of de WOZ-waarde klopt. Zo kun je een taxatieverslag opvragen bij je gemeente, of via het WOZ-waardeloket vergelijken of jouw huis ongeveer dezelfde waarde heeft als soortgelijke woningen in de buurt. Als je na het controleren en vergelijken van mening bent dat de WOZ-waarde niet klopt, kun je binnen zes weken (na de vermelde datum op je WOZ-beschikking) een bezwaarschrift indienen bij je gemeente.

Begin op tijd

Voordat je een bezwaarschrift aantekent, kan het verstandig zijn om eerst de gemeente te bellen. In sommige gevallen gaat dit een stuk sneller en scheelt het een boel papierwerk. Ben je na het contact met de gemeente niet verder geholpen? Dan doe je er goed aan om wél een bezwaarschrift in te dienen. Wacht hier niet te lang mee, aangezien je dus uiterlijk zes weken de tijd hebt om je bezwaar kenbaar te maken.