Tijdelijk mogelijk: hypotheek verhogen zonder advies

Hypotheek verhogen

Het is vanaf april tijdelijk mogelijk om je hypotheek te verhogen zonder advies en kennis- en ervaringstoets. Maar waarom? En hoe gaat het verhogen van de hypotheek zonder advies precies in zijn werk? We leggen het kort aan je uit.

Verhogen zonder advies

Wanneer je je hypotheek wilt verhogen, gaan je maandlasten omhoog. Normaal gesproken is er daarom altijd een advies nodig voordat je een aanvullende hypotheek kunt afsluiten. De kosten van dit advies bedragen ongeveer 600 euro. Momenteel is het dus ook mogelijk om de hypotheek te verhogen zonder advies. Hoewel je dan alsnog afhandelingskosten betaalt, vallen de advieskosten (van circa 600 euro) weg.

Voorwaarden

Aan het verhogen van de hypotheek zonder advies zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo kan dit alleen wanneer je maximaal 100.000 euro wilt lenen, je je eigen woning gaat verbouwen of verbeteren, je een aflossende lening wilt en je weet welke impact een verhoging heeft op jouw financiële situatie. Daarnaast is het in de meeste gevallen zo dat je een kennis- en ervaringstoets moet maken. Deze toets test je kennis over verschillende onderdelen van een hypotheek, zoals de aflosvorm en hypotheekrente. Het doel van de toets is om te bepalen of je voldoende begrijpt welke risico’s er verbonden zijn aan het verhogen van een hypotheek.

Verduurzaming bevorderen

Toch is het nu ook mogelijk om je hypotheek zonder advies én kennis- en ervaringstoets te verhogen. Dit kan wanneer je van plan bent om je eigen woning te verduurzamen. Het kabinet hoopt hiermee de drempel voor het afsluiten van een aanvullende hypotheek bij verduurzaming te verlagen. In dit geval mag de verhoging maximaal 25.000 euro zijn, die aantoonbaar wordt besteed aan de verduurzaming van je woning. Denk bijvoorbeeld aan gevel- of vloerisolatie, hoogrendementsbeglazing (minimaal HR++) of zonnepanelen.

Daarnaast kan de hypotheek alleen worden verhoogd als dit gebeurt binnen vijf jaar na het afsluiten van de hypotheek die op de woning is gevestigd. Ten slotte is de geldverstrekker nog altijd verplicht de kredietwaardigheid te controleren en je te informeren over de financiële risico’s. Loopt jouw hypotheek al langer dan vijf jaar of wil je het geld aan iets anders dan verduurzaming besteden? Dan is het niet mogelijk om de hypotheek zonder advies en kennis- en ervaringstoets te verhogen.