Sterkere Stijging Huizenprijzen Verwacht in 2025

De huizenprijzen in Nederland zullen volgend jaar naar verwachting nog harder stijgen dan dit jaar, aldus de Rabobank. De bank voorspelt een prijsstijging van 10,7 procent in 2025, na een verwachte toename van 9,1 procent in 2024. Deze aanpassing komt door de aanhoudende schaarste op de woningmarkt en stijgende lonen.

Loonstijging en Beperkte Woningaanbod

De belangrijkste drijfveren achter de forse prijsstijging zijn het beperkte woningaanbod en de voortdurende loonstijgingen. De Rabobank schat dat de lonen dit jaar met 6,1 procent toenemen, en volgend jaar met gemiddeld 5 procent verder stijgen. Deze hogere inkomens, gecombineerd met het beperkte aanbod van koopwoningen, zorgen voor toenemende druk op de huizenprijzen.

Betaalbaarheid Koopwoningen Onder Druk

Hoewel de huizenprijzen blijven stijgen, worden koopwoningen daardoor steeds minder betaalbaar. Volgens de Rabobank stijgen zowel de huizenprijzen als de hypotheeklasten sneller dan de inkomens. Hierdoor wordt de woningmarkt voor veel potentiële kopers minder toegankelijk. De bank verwacht dat deze verminderde betaalbaarheid op termijn zal leiden tot een afname in de vraag naar koopwoningen.

Hernieuwde Trek uit de Randstad

Naast de prijsstijgingen in de grote steden voorspelt de Rabobank ook dat meer mensen de Randstad zullen verlaten om in rustiger gebieden een woning te zoeken. Deze trend werd eerder gezien, maar stagneerde toen de huizenprijzen in 2022 en 2023 tijdelijk daalden. Nu de prijzen in de Randstad zich weer herstellen, neemt de migratie naar andere delen van het land opnieuw toe.

Vooral in Zuid-Limburg en het noordoosten van Nederland worden in 2025 de grootste prijsstijgingen verwacht, doordat de vraag in deze gebieden toeneemt.