Ontwikkelingen hypotheken en woningmarkt gunstig voor ouderen

Op het gebied van hypotheken en de woningmarkt gebeurt van alles. Zo is het voor veel ouderen gemakkelijker geworden een hypotheek te krijgen en lijken starters van de woningmarkt verdrongen te worden door particuliere beleggers.

De beslissing van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), om de mogelijkheden te verruimen voor ouderen die tien jaar of minder gebruik maken van hun AOW, bevordert de doorstroming van de woningmarkt. Tot dat besluit kregen senioren, die wilden verhuizen naar een (andere) koopwoning, niet zo gauw een hypotheek. Terwijl bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek de rente vaak lager is en de maandelijkse lasten omlaag gaan. Hypotheekverstrekkers keken vooral naar het inkomen op dat moment en ze vonden het inkomen na het pensioen onzeker.

Wanneer kom je in aanmerking?

Met het besluit van de NHG wordt er ook gekeken naar de werkelijke maandlasten. Tevens wordt het inkomen bekeken dat al zeker is na pensionering. Om als senior in aanmerking te komen voor een nieuwe hypotheek, mag de prijs van de nieuwe koopwoning niet meer dan 265.000 euro bedragen. Ook moeten de maandelijkse lasten lager worden dan bij de oude hypotheek en de rente moet minimaal twintig jaar worden vastgezet.

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn of meer informatie over een hypotheek met NHG? Onze hypotheekafdeling brengt je graag in contact met een onafhankelijke hypotheekadviseur bij jou in de buurt die je hier meer over kan vertellen. 

Tweede huis

Een tendens op de woningmarkt is dat particulieren steeds vaker een tweede woning kopen, voor pensioenzekerheid of om de kinderen er later in te laten wonen. Vooral de kleinere en goedkopere woningen zijn in trek bij particuliere beleggers. Deze ontwikkeling maakt het moeilijker voor starters en kopers met een bescheiden budget. Zij worden verdrongen van de woningmarkt, zegt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

Percentages

1 op de 10 huizen, die in het eerste kwartaal van 2018 werden verkocht, werd gekocht door particuliere beleggers. Dit blijkt uit cijfers van de NVM. Waar de markt krap is, zijn die percentages  hoger. In bijvoorbeeld Groningen en Maastricht gaat het respectievelijk om een kwart en een derde. In Rotterdam, Den Haag en Amsterdam wordt een op de vijf huizen verkocht aan een particuliere belegger.