NVM pleit voor noodplan om woningnood te voorkomen

Rijtjeshuizen

De huizenprijzen blijven stijgen. In oktober liepen de prijzen het sterkst op in bijna twee jaar. Bestaande koopwoningen waren toen 9,1 procent duurder dan het jaar daarvoor. Hoe kan het dat de prijzen ook tijdens de coronacrisis zo oplopen?

Beschikbare koopwoningen

Dit heeft te maken met het aantal beschikbare koopwoningen. Het aanbod van koopwoningen in Nederland wordt steeds minder, maar ook tijdens de coronacrisis blijft de vraag ernaar groot. Doordat er nog altijd veel mensen willen verhuizen, groeit de concurrentie tussen de kopers. Velen van hen moeten tegen elkaar opbieden, waardoor de prijzen flink stijgen. Het is dan ook niet gek dat met name starters grote moeite hebben een huis te bemachtigen.

Overdrachtsbelasting

Daarnaast helpt het niet dat vastgoedbeleggers juist nu erg actief zijn op de woningmarkt. Zij willen hun slag slaan voordat de overdrachtsbelasting op 1 januari van 2 naar 8 procent gaat. Daardoor zijn veel geplande woningverkopen naar voren gehaald. Het Financieele Dagblad verwacht dat er de komende weken nog zeker 1 miljard euro aan woningtransacties aan zit te komen.

Voor starters geldt juist dat zij vanaf 1 januari geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen. Alleen wanneer zij een huis kopen om dit te verhuren, verspringt de belasting naar 8 procent. Dat is al snel 18.000 voor een huis van 3 ton.

NVM pleit voor noodplan

Onno Hoes is de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Hij stelt dat er zo snel mogelijk een noodplan moet komen om de woningnood in Nederland aan te pakken. Er worden momenteel veel te weinig huizen gebouwd. Verder is het maar de vraag of de huizen die wél gebouwd worden, ook aan de vraag voldoen. Zijn het wel de juiste huizen? En staan ze wel op de goede plek? Volgens NVM duurt ook het besluitvormingsproces rondom woningbouw te lang. Zij roept de politiek op om direct een noodplan op te stellen.