Nieuwe registratiecodes in het BKR voor woningverkoop met restschuld

Ben jij je huis aan het verkopen en is er kans op een restschuld? Dan krijg je te maken met de nieuwe registratiecodes van het Bureau Krediet Registratie. Sinds 1 januari 2017 heeft het BKR namelijk twee nieuwe codes geïntroduceerd voor het registreren van de restschuld bij verkoop.

Registratie van verkoop met een restschuld na 1 januari 2017

Vanaf 1 januari 2017 heeft het BKR twee nieuwe registratie codes geïntroduceerd  voor verkoop waarbij een restschuld over blijft. De restschuld zal nu dus apart worden geregistreerd bij het BKR. Er wordt hier een scheiding gemaakt tussen aanspraak en geen aanspraak op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Met deze garantie heb je een vangnet wanneer je de woning moet verkopen en er een restschuld achterblijft. NHG kijkt samen met jou naar een oplossing of scheld de schulden kwijt wanneer het echt niet anders kan.

Bekijk mijn huidige kredietsituatie

De registratiecode RH voor restschuld hypotheek zonder aanspraak op NHG
Deze code wordt achter je naam gezet in het BKR,  wanneer je er een restschuld is ontstaan na de verkoop van je woning en er geen aanspraak op NHG is. De restschuld wordt bij deze codering niet gelijk gefinancierd door eigen geld of een nieuwe hypotheek. Je maakt geen aanspraak op de NHG en dus zal je de restschuld zelf moeten afbetalen.

De registratiecode RN voor restschuld hypotheek met aanspraak op NHG
Wanneer je aanspraak maakt op de NHG en de restschuld niet direct financiert, kom je deze code tegen op je BKR registratie. Er zijn dan twee opties mogelijk. Bij de eerste optie heb je volledige kwijtschelding van de restschuld door het NHG. Je hebt dan geen schuld meer en je registratie op het BKR zal dan ook worden afgesloten. Bij de tweede optie heb je geen kwijtschelding van de restschuld en dus moet je dit zelf financieren. Je zult afspraken moeten maken voor de terugbetaling en ook dit wordt geregistreerd.

Registratie van verkoop met een restschuld voor 2017

Wanneer je voor 1 januari 2017 je huis verkocht en met een restschuld achterbleef waren er een paar opties. Je kon namelijk:

  • Direct de restschuld aflossen met eigen geld
  • De restschuld kwijt laten schelden vanwege de NHG
  • De restschuld meefinancieren in de nieuwe hypotheek voor je nieuwe woning
  • Een lening afsluiten om de restschuld te financieren

Mocht je kiezen voor de laatste optie, dan werd de lening geregistreerd bij het BKR. Dit werd dan geregistreerd onder de vorm van de lening of krediet wat je afsloot. Vaak een persoonlijke lening of een lopend krediet.

Wat betekent een registratie bij het BKR?

Wanneer je een registratie bij het BKR hebt, hoeft dit niet altijd nadelig te zijn. Wanneer je geen betalingsachterstanden hebt en elke maand netjes je schulden aflost, zal je BKR niet negatief zijn. Je zult dan bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek, een lening of krediet een lager bedrag kunnen lenen. Mocht je wel betalingsachterstanden hebben, dan zal je BKR wel negatief zijn. Je kunt dan geen hypotheek, lening of krediet aanvragen. Dit kan zover gaan dat je ook geen lease-auto of een telefoon bij een nieuw abonnement kunt kopen.

Wil jij weten of je onder deze registratiecodes valt en wat dit voor jouw betekent? Of heb je lopende leningen en/of kredieten en ben je benieuwd of we de rente/looptijd voor je kunnen verlagen? Neem dan contact op met Consumind Finance via 030 – 7009 728 of meld je aan via onderstaande knop. 

Bekijk mijn huidige kredietsituatie