Minder huizen staan onder water

Het economisch bureau van de Rabobank heeft becijferd dat er nog ongeveer 900.000 huizen in Nederland ‘onder water’ staan. Dat is bijna een kwart van alle koophuizen. Een jaar geleden echter hadden nog ruim één miljoen huizenbezitters een hypotheekschuld die groter is dan de waarde van hun huis. Maar door de stijging van de huizenprijzen is het probleem voor een deel van deze huizenbezitters vanzelf opgelost.

Grootste prijsstijging van woningen in de Randstad

Het gaat hier vooral om huizenbezitters in de Randstad, want daar stijgen de huizenprijzen het sterkst. In krimpgebieden daalt de waarde nog steeds en komen sommige huizen juist steeds verder onder water te staan. Ook kopers die tussen 2000 en 2008 een volledig aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten, hebben voorlopig nog een grotere hypotheekschuld dan de waarde van hun huis. Toch zal naar verwachting in 2019 het aantal huizen dat onder water staat weer op het niveau zitten van voor de crisis, mits de waarde van de huizen de komende jaren met twee procent blijft stijgen.

Strengere hypotheekregels om kopers te beschermen

Om ervoor te zorgen dat huizenbezitters niet meer in de problemen kunnen komen met een hypotheek die groter is dan de waarde van hun huis, heeft de overheid een aantal maatregelen genomen. Kopers mogen nu nog maar 103 procent van de waarde van hun woning lenen, in plaats van de 125 procent die de afgelopen jaren vrij gebruikelijk was. De komende jaren wordt het hypotheekbedrag zelfs teruggeschroefd tot 100 procent van de waarde van de woning. Dat betekent dat de overige kosten, zoals notaris- en makelaarskosten, door de koper zelf gefinancierd moeten worden.

Ook in hypotheekvormen valt er niet zoveel meer te kiezen: voor nieuwe hypotheken kan men kiezen uit een lineaire of een annuïteitenhypotheek. Bij beide vormen wordt de hypotheek volledig afgelost en blijft er dus geen restschuld over.

Bron: Tjerk Gualthérie van Weezel- Volkskrant.nl- 1 mei 2015

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: minder huizen onder water van Photosmatic /Shutterstock.com