Koopwoningprijzen blijven stijgen door hogere lonen en weinig nieuwbouw
De prijzen van koopwoningen zullen naar verwachting dit jaar met 8,5 procent stijgen. Ook volgend jaar is er geen verlichting in zicht, met een verwachte verdere stijging van 7 procent. Deze prijsontwikkeling wordt vooral gedreven door loonsverhogingen en een tekort aan nieuwbouwwoningen, aldus een recente prognose. Al anderhalf jaar stijgen de woningprijzen maandelijks met gemiddeld 0,6 procent, en de verwachting is dat deze trend zich voorlopig doorzet.
Hogere lonen stuwen huizenprijzen omhoog
De belangrijkste oorzaak van de stijgende huizenprijzen zijn de toenemende lonen. Onderzoek toont aan dat wanneer de lonen stijgen, de huizenprijzen een half jaar later volgen. Een loonsverhoging van 1 procent leidt doorgaans tot een stijging van 0,73 procent in de huizenprijzen. Met de krapte op de arbeidsmarkt zullen de lonen naar verwachting blijven stijgen, wat de woningprijzen verder zal opdrijven.
Dalende hypotheekrente stimuleert woningmarkt
Naast de stijgende lonen heeft de dalende hypotheekrente ook een positieve invloed op de koopkracht van woningzoekenden. Het gemiddelde tarief voor een hypotheek met een rentevaste periode van twintig jaar is gedaald van 4,72 procent in oktober vorig jaar naar 3,98 procent in september dit jaar. Deze daling, mede door de afnemende inflatie, maakt het voor kopers mogelijk om hogere bedragen te lenen, wat heeft geleid tot een toename in het aantal overbiedingen op woningen.
Nieuwbouw blijft achter, vraag blijft hoog
Hoewel de verkoop van nieuwbouwwoningen in de lift zit, wordt het doel van 100.000 nieuwe woningen per jaar waarschijnlijk niet gehaald. Momenteel zijn er zo'n 90.000 woningen in aanbouw, maar vertragingen door personeelstekorten en stijgende kosten voor bouwmaterialen zorgen ervoor dat dit aantal niet voldoende is om aan de groeiende vraag te voldoen. Hierdoor blijven prijzen op de huizenmarkt hoog, en komt er beperkte verlichting voor woningzoekers.