Hoge huizenprijzen zorgen voor meer aflossingsvrije hypotheken
Ondanks de grote risico’s van een aflossingsvrije hypotheek lijkt deze steeds meer in trek te zijn bij jonge huizenbezitters. De reden hiervan zijn de hoge huizenprijzen en de lage hypotheekrente. Als huizenkopers de huidige hypotheekrente voor een langere tijd vastzetten lijkt dat voordelig. Toch is het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek niet zonder gevaren.
Waarom een aflossingsvrije hypotheek
De naam aflossingsvrije hypotheek verklapt het eigenlijk al, het is een hypotheekvorm waar je gedurende de looptijd niet aflost. Je betaalt maandelijks alleen rente over de hypotheeksom. Doordat je niets aflost blijft het rentebedrag gedurende de looptijd gelijk. Bij de huidige lage hypotheekrentes is dit dus erg voordelig en heb je nauwelijks maandelijkse kosten aan je huis. Dit geldt overigens alleen als je de rente gedurende de looptijd hebt vastgezet en niet hebt gekozen voor variabele rente, of als je rentevast periode tijdens de looptijd afloopt.
Doordat je niet aflost bouw je geen vermogen op, je blijft dezelfde hypotheekschuld houden. Het risico begint als je het huis wil verkopen. Als je huis minder waard is geworden moet je het verschil met je eigen spaargeld aflossen. Je kunt door de lage maandlasten wel flink sparen.
Aflossingsvrije hypotheek voor verbouwing
De stijging in aflossingsvrije hypotheken komt voornamelijk door jonge huizenbezitters die een extra aflossingsvrije hypotheek afsluiten om te investeren in hun bestaande huis. Veel jonge huiseigenaren willen hun huis verduurzamen door bijvoorbeeld te isoleren, maar dit is duur. Met het bespaarde geld van de verduurzaming kan vervolgens de aflossingsvrije hypotheek worden afbetaald zonder dat er een grote investering gemaakt hoeft te worden. De enige kosten die worden gemaakt zijn de maandelijkse rentekosten, maar deze zijn met de huidige hypotheekrentes enorm laag.
Meer risico’s
Tegenwoordig is het niet meer mogelijk om het volledige hypotheekbedrag aflossingsvrij af te sluiten. Je kunt maximaal 50 procent van de woningwaarde aflossingsvrij lenen. Dit is ingesteld omdat mensen gigantische schulden kunnen overhouden aan een aflossingsvrije hypotheek. Denk hierbij aan scenario’s waarin mensen minder gaan verdienen en de lening plots niet meer kunnen afbetalen als de leenperiode voorbij is. Ook in het geval van een scheiding of overlijden kan de overblijver een groot probleem hebben. Vraag daarom altijd goed advies bij je onafhankelijke hypotheekadviseur.