Eigen geld voor hypotheek
Starters hebben steeds meer moeite een woning te kopen. Strengere regels voor leningen en stijgende prijzen maken het er voor hen niet makkelijker op. Toch blijkt uit cijfers van Hypotheek Data Netwerk (HDN) dat circa één op de drie starters op de Nederlandse huizenmarkt een bedrag tussen de 10.000 euro en 20.000 euro meebrengt bij de aankoop van een eigen woning. Is dat voldoende?
Het aantal hypotheekaanvragen voor woningen is in het eerste kwartaal van 2019 gedaald met 3,3 procent, in vergelijking met een jaar ervoor. Volgens HDN heeft de daling te maken met de steeds minder mogelijkheden voor starters een woning te kopen. Woningen in de prijsklasse voor starters zijn het hardst gestegen (gemiddeld 4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018). Om in aanmerking te komen voor een huis, dient een starter te beschikken over een groot bedrag eigen geld. Volgens vergelijkingssite Independer hebben alleenwonende starters met een modaal inkomen van 36.000 euro gemiddeld 22.590 euro nodig voor een woning van 60 vierkante meter. Wanneer een starter dat geldbedrag kan meebrengen, zou hij of zij een goede kans maken op een woning in 250 gemeenten. Wil je als koper een groter huis, minstens 80 vierkante meter, heb je met het genoemde geldbedrag keuze uit 100 gemeenten.
Cijfers
Uit de cijfers van HDN, een aanbieder van hypotheeksoftware, blijkt verder dat in het eerste kwartaal van 2019 ruim 30 procent van de starters een bedrag van maximaal 10.000 euro eigen geld meebrengt, tegenover ruim 35 procent die meer dan 20.000 euro meebrengt. Wanneer je kijkt naar de leeftijd van de starters, geldt hoe ouder de starter, hoe meer geld hij of zij meebrengt: starters tot 40 jaar brengen volgens HDN gemiddeld 27.000 euro mee, tegenover 37.000 die starters tot 60 jaar meebrengen. De groep starters die meer dan 50.000 euro aan spaargeld meebrengen, valt op. In dergelijke gevallen is wellicht sprake van een schenking. Deze groep is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar iets gedaald.
Hypotheekadvies nodig?
Vraag eerst een oriënterend hypotheekgesprek aan bij een onafhankelijke adviseur.
Bedenktijd bij het kopen van een woning
Uiteraard heb je bij het kopen van een woning bedenktijd. Bekijk hier de regels omtrent bedenktijd.