Echtscheiding en een gezamenlijke koopwoning
Een scheiding is voor alle betrokkenen een nare periode en de meeste mensen willen dit daarom graag zo snel en zo goed mogelijk afwikkelen. Eén van de ingewikkelde kwesties die nu geregeld moet worden, betreft de gezamenlijke koopwoning. Er zijn meerdere mogelijkheden: je kunt het huis verkopen, maar je kunt ook je ex-partner uitkopen. Om een goede keuze te maken, kan het prettig en verstandig zijn om advies in te winnen bij een hypotheekadviseur. Deze bekijkt samen met jou de huidige situatie en jouw wensen voor de toekomst. Aan de hand daarvan wordt er een advies uitgebracht. Vraag hier een oriënterend hypotheekgesprek aan.
De gezamenlijke woning verkopen
Verkoop je samen met je ex het huis en heeft het huis overwaarde? Dan krijg je te maken met de bijleenregeling: je moet de overwaarde gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning. Alleen dan kun je bij de aankoop van een volgende woning gebruik maken van hypotheekrenteaftrek. Als de woning op beider namen staat, dan wordt de overwaarde ook verdeeld over jullie beiden.
Verkoop je samen het huis, maar is de opbrengt niet genoeg om de hypotheekschuld af te lossen? Dan wordt de restschuld over jullie beiden verdeeld. Als de hypotheek onder de Nationale Hypotheek Garantie valt, dan kom je mogelijk in aanmerking voor kwijtschelding van de restschuld. Bekijk hier de NHG-voorwaarden voor kwijtschelding van een restschuld.
Uw ex-partner uitkopen
Als één van jullie beiden de hypotheek alleen kan betalen, dan hoeft het huis niet per se verkocht te worden. Het betekent echter wel dat degene die verhuist, recht heeft op de helft van de waarde van de woning. Deze waarde wordt bepaald door een taxateur, die de woning voor je taxeert. Als de taxatiewaarde hoger is dan de hypotheek, dan is er sprake van overwaarde. Degene die in de woning blijft, moet de helft van de overwaarde betalen aan degene die vertrekt. Het kan ook omgekeerd zijn: de taxatiewaarde is lager dan de hypotheek en dan is er sprake van onderwaarde. In dat geval moet degene die vertrekt de helft van deze onderwaarde betalen aan degene die in het huis blijft wonen.
Stel dat je geen geld hebt om je ex-partner uit te kopen. Dan kun je kijken of je de hypotheek kunt verhogen. Hieraan zijn wel regels verbonden, bijvoorbeeld dat de hypotheek afgelost moet worden gedurende de looptijd. Je hebt dan dus een lineaire- of annuïteitenhypotheek nodig.
Hypotheekrenteaftrek bij een scheiding
Zolang de woning nog niet is verkocht of jouw ex-partner je nog niet heeft uitgekocht, dan ben je samen nog eigenaar van de woning. Daarom kun je, ook als je al ergens anders woont, het huis de eerste twee jaar nog als eigen woning aanmerken bij de belastingdienst. Hierdoor heb je deze periode nog renteaftrek over jouw deel van de hypotheek. Ook geef je over jouw deel het eigenwoningforfait aan. Je ex moet dan de andere helft van het eigenwoningforfait aangeven als ontvangen alimentatie en hij/zij betaalt hierover belasting. Je kunt het eigenwoningforfait aftrekken onder de noemer ‘betaalde alimentatie’.
Meer interessante pagina's: Hypotheek met restschuld - Kosten hypotheek oversluiten - Een tweede hypotheek
Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage
Met Consumind geen zorgen over je vaste lasten
Checklist hypotheekgesprek
Nationale Hypotheek Garantie
Hypotheekadvies nodig?
Vraag eerst een oriënterend hypotheekgesprek aan bij een onafhankelijke adviseur.
Verhuizen en abonnement behouden
Afbeelding: sleuteloverdracht van Andy Dean Photography/ Shutterstock.com