Waar let ik op tijdens energie vergelijken?
De energierekening valt ééns per jaar op de deurmat, of wordt per mail door de energieleverancier naar je verstuurd. De rest van het jaar heb je er wellicht niet naar omgekeken, je maandbedrag is automatisch iedere maand afgeschreven en nu zie je dat je een hoge energierekening hebt. Dat is schrikken! Hoge energiekosten is de meest voorkomende reden die wordt genoemd om over te stappen van energieleverancier
Voorkom een hoge energierekening
Een hoge energierekening kun je voorkomen. Maar hoe doe je dat? Door te zorgen dat je een scherp contract hebt, waarbij de energietarieven een bepaalde periode vast staan. Er zijn in Nederland tegenwoordig ongeveer dertig verschillende energieleveranciers waaruit je een keuze kunt maken. De leveranciers concurreren op service en bijkomende diensten, zoals handige bespaarapps, maar ook zeker op prijs. Uit een onderzoek van Consumind van september 2015 blijkt dat er op basis van een gemiddeld verbruik wel een verschil boven de 400 euro op jaarbasis is tussen de leveranciers met precies dezelfde looptijd van het contract. Dus voor dezelfde hoeveelheid geleverde stroom en gas kan het zijn dat je hogere energiekosten hebt dan bij een leverancier die hetzelfde voor een scherpere prijs kan leveren. Waarom zou je dan nog bij je huidige energieleverancier blijven?
Energiekosten vergelijken kan complex zijn
Het vergelijken van zoveel energieleveranciers kan een flinke en ingewikkelde klus zijn. Er zijn veel leveranciers, daarnaast bestaan de energiekosten uit verschillende onderdelen:
- Variabele leveringskosten
- Vaste leveringskosten
- Netbeheerkosten
- Overheidsheffingen
- Vermindering energiebelasting
- Btw
De punten waarop je kunt besparen door over te stappen van energieleverancier zijn de variabele leveringskosten en vaste leveringskosten. De overige energiekosten worden namelijk door de overheid en netbeheerder bepaald, waar elke leverancier zich aan moet houden. Onze financiële assistenten hebben alle kennis en ervaring op het gebied van energie. Ze helpen je graag met de juiste keus maken en een eventuele overstap. Prettig geregeld.
Wat zijn variabele leveringskosten?
De variabele leveringskosten zijn de prijzen die je per kWh en per m3 betaalt aan de leverancier, vermenigvuldigd met je verbruik. Als je minder verbruikt dalen je energiekosten, verbruik je meer dan moet je meer betalen. Deze kosten worden variabel genoemd, omdat het afhankelijk is van de hoeveelheid van je verbruik, wat een variabele factor is. Het tarief dat je betaalt voor de variabele leveringskosten kunnen wel worden vastgezet, zodat de prijs per kWh en per m3, exclusief de btw, energiebelasting en Opslag Duurzame Energie, wel gedurende jouw contract hetzelfde blijft. Dit geeft je al meer grip op je energiekosten.
Wat zijn vaste leveringskosten?
Vaste leveringskosten werden voorheen ook wel vastrecht genoemd. Vaste leveringskosten kun je zien als abonnementskosten. Deze kosten betaal je ongeacht de hoeveelheid stroom en gas die je verbruikt, vandaar de naam vaste leveringskosten. Dit zijn ook kosten die de leverancier mag bepalen en waar leveranciers dus op kunnen concurreren. Er zijn namelijk leveranciers die bijvoorbeeld vaste leveringskosten van 7 euro per maand per product hanteren en er zijn leveranciers die hiervoor rond de 3 euro per maand per product vragen. Hoge vaste leveringskosten hoeven echter niet gelijk te betekenen dat je hierdoor ook een hoge energierekening hebt. Sommige leveranciers hanteren namelijk hoge vaste leveringskosten, maar weer lage variabele leveringskosten. Daarom is het altijd verstandig om alle energiekosten in een vergelijking mee te nemen.
Energiekosten vergelijken simpeler gemaakt
Consumind heeft het vergelijken van energiekosten makkelijker gemaakt. Wij hebben een vergelijking opgesteld waarbij de actuele energietarieven van de leveranciers voor nieuwe klanten worden meegenomen. Daarin worden de energiekosten, zoals netbeheerkosten, overheidsheffingen en vermindering energiebelasting, ook meegenomen zodat je weet wat je in totaal kwijt bent. Dat maakt het vergelijken een stuk eenvoudiger! Vul je gegevens in en bekijk wat de energiekosten zijn bij andere leveranciers op basis van jouw jaarverbruik.
Energiekosten verlagen door over te stappen
Blijkt er uit het vergelijken dat je nu te veel voor je energiekosten betaalt? Dan kan een overstap naar een leverancier met een goedkoper contract uitkomst bieden. Het overstappen van energieleverancier is puur een administratieve handeling. Dit betekent dat de levering van stroom en gas blijft doorgaan, omdat dit door de netbeheerder daadwerkelijk wordt geleverd. De energieleverancier verzorgt voor je de inkoop van stroom en gas en maakt de nota's voor je op. Ook bij het overstappen biedt Consumind kosteloos hulp aan, zodat vrijwel alles uit je handen wordt genomen en je weer zorgeloos bezig kunt zijn met leukere zaken.
Overige tips om een hoge energierekening te voorkomen
Naast besparen op de energiekosten door te vergelijken en over te stappen van leverancier kun je een hoge energierekening ook voorkomen door goed te letten op je energieverbruik en hier efficiënter mee om te gaan. Hieronder hebben we een aantal van deze voorzorgmaatregelen genoteerd:
- Zet je thermostaat een uur voor het slapen, of voordat je de deur uitgaat, lager
- Was alleen met de trommel helemaal vol en op 30 graden
- Hang de was buiten of binnen op een droogrek te drogen, zodat je de droger niet hoeft te gebruiken
- Zet je apparatuur, zoals de televisie en computer, niet op de stand-by functie, maar schakel ze helemaal uit
- Tegenwoordig laden veel mensen de mobiele telefoon dagelijks of zelfs meerdere keren per dag op. Maar na het opladen laten we wel vaak de stekker in het stopcontact zitten. Haal gelijk na het opladen de stekker eruit, zodat er niet onnodig stroom wordt verbruikt
- Wist je dat er 10% meer stroom wordt verbruikt als je een ijslaagje van twee millimeter op het vrieselement in je vriezer hebt? Zorg er daarom voor dat je regelmatig je vriezer ontdooit
- Vervang oude apparatuur op tijd, hoe ouder ze zijn hoe meer energie ze slurpen
- Ga in plaats van in bad onder de douche. Douche daarbij zo kort mogelijk en maak gebruik van een waterbesparende douchekop
- Kook met de deksels op de pan, dat scheelt je namelijk ongeveer de helft van de kooktijd
- Een airco slurpt veel energie! Je kunt ook kiezen om een ventilator te gebruiken, deze verbruikt namelijk veel minder energie en is goedkoper om aan te schaffen
- Sluit de gordijnen in de winter vroeg, de warmte kan dan namelijk minder goed weg wat je weer stookkosten scheelt.
Meer interessante pagina’s: Energie vastzetten of niet – Welkomstpremies en cashbacks
Energie fabels en feiten
Op zoek naar dé goedkoopste energieleverancier?
Meest gestelde vragen
Bespaartips energie
Afbeelding: energiekosten vergelijken en geld besparen van Andrey_Popov/Shutterstock.com