Zorgt een storm voor meer energieproductie van windmolens?

Windmolens storm

Vorige week hebben we voor het eerst in Nederland zes achtereenvolgende stormdagen gehad. Met windstoten van wel 145 km/u tijdens de stormen Dudley, Eunice en Franklin hebben veel Nederlanders schade aan hun huis of auto opgelopen. Storm Eunice was afgelopen vrijdag zelfs de zwaarste storm in vier jaar tijd. Met zulke krachtige windstoten zou je misschien denken dat we een record aan energie hebben opgewekt met onze windmolens.  Niets is minder waar, want de meeste windmolens stonden uit tijdens de storm.

Sterke wind niet goed voor windmolens

Op vrijdag werd rond 12:00 het hoogtepunt bereikt van de energieproductie. Toen de storm daarna begon is te zien dat er snel minder energie werd geproduceerd. Windmolens zijn bestand tegen harde winden, maar vanaf windkracht 10 kan de dynamo van de windmolen overbelast raken en kapot gaan. Hierdoor worden ze preventief uitgezet. De harde winden van de storm hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat 80 procent van de windmolens 12 uur lang uit hebben gestaan.

Windmolens voor stormwinden

De meeste windmolens produceren al maximale energie bij windkracht 5. Er kunnen windmolens gemaakt worden die kunnen profiteren van harde wind, maar dit is duur en niet efficiënt. Deze windmolens produceren namelijk minder energie als het niet hard waait. Uiteindelijk verlies je hierop energie in de totale productie. We kunnen dus beter inzetten op windmolens die het ook bij zachte wind goed doen.

Milde storm zorgt wel voor recordproductie

Hierboven hebben we het voornamelijk gehad over de energieproductie van windmolens tijdens de zware storm Eunice. Tijdens de milde storm Dudley van donderdag hebben de windmolens juist wel enorm geprofiteerd van de harde wind. Windmolens produceren namelijk het best als er langdurig harde wind is in het gehele land. Hiermee is 6,84 gigawatt energie opgewekt, wat ongeveer 40 procent is van de energie die in Nederland dagelijks nodig is.