Wat moet je weten wanneer je je huis wilt verduurzamen?

Huis verduurzamen

Het nieuwe jaar is van start gegaan. In 2021 heeft het kabinet een flink bedrag uitgetrokken voor het verduurzamen van woningen, namelijk 124 miljoen euro. Ben jij van plan om binnenkort duurzamer te gaan wonen? We brengen je graag op de hoogte van een aantal belangrijke veranderingen.

Wijziging in subsidies

Vanaf dit jaar zijn er diverse veranderingen aangebracht in de subsidieregelingen voor het verduurzamen van je woning. Allereerst is de verhoging van de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) weer gestopt. Deze subsidie zorgde er tijdelijk voor dat woningeigenaren 30% korting kregen op de aanschafkosten van isolerende maatregelen. Verder is de SEEH regeling in elkaar geschoven met de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). De SEEH kan alleen nog door Verenigingen van Eigenaren worden aangevraagd. Wanneer je niet in een appartement woont en je een eigen huis wilt verduurzamen, kun je voortaan dus bij de ISDE terecht.

Uiteraard vraagt deze verandering ook om een wijziging van de ISDE. Waar de ISDE voorheen alleen subsidies verstrekte voor de duurzame verwarming van woningen, is er vanaf dit jaar ook een deel beschikbaar gemaakt voor isolatie en het aansluiten op een warmtenet. Verder blijven de belangrijkste voorwaarden gelijk. Wil je aanspraak maken op de subsidie? Dan moet je aan de volgende eisen voldoen: je moeten minimaal twee verduurzamingsmaatregelen combineren, de aanpassingen laat je uitvoeren door een bouwinstallatiebedrijf, de factuur die je als bewijs laat zien betaal je eerst zelf, de woning is jouw hoofdwoning, je hebt nog niet eerder ISDE voor de woning aangevraagd en het huis moet vóór 2018 zijn gebouwd.

Warmtepomp, zonneboiler, HR-ketel en isolerende ramen

Hoeveel subsidie je kunt aanvragen voor elektrische warmtepompen hangt af van het vermogen dat de pomp levert. Als woningeigenaar kun je rekenen op ongeveer 1.100 tot 2.500 euro. Dit is overigens ook bedoeld voor hybride warmtepompen die in combinatie met een cv-ketel werken. Verder kun je voor de aanschaf van een zonneboiler rekenen op steun, maar dit kan niet langer in de vorm van een hogere hypotheek. Ook de HR-ketel wordt niet meer gefinancierd door het speciale leendeel in de hypotheek.

Ramen die voldoen aan de laatste eisen voor isoleren zijn triple- en HR++ glas. Wanneer je triple-glas neemt ben je verplicht om ook isolerende kozijnen te laten plaatsen. Aan het combineren van beide glazen zijn ook speciale voorwaarden verbonden. Houd de eisen dus goed in de gaten wanneer je overweegt je woning te verduurzamen.

Bekende plannen in werking

Tenslotte zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd waarvan al langer bekend was dat ze zouden komen. Zo is het vanaf nu duurder om je energielabel te registreren en daalde de energiebelasting terwijl de belasting op gas juist toenam.

Als je plannen hebt om je woning te verduurzamen is het raadzaam hier niet al te lang mee te wachten. De subsidiepot heeft een bodem, en het zou erg ongelukkig zijn als je straks te laat bent om een vergoeding te ontvangen!