Verlaging energiebelasting in 2025 weegt niet op tegen hogere kosten

Hoewel het kabinet van plan is de energiebelasting in 2025 te verlagen, zullen huishoudens dit nauwelijks merken in hun energierekening. Uit de Miljoenennota blijkt dat de energiebelasting voor zowel gas als stroom iets omlaag gaat. Maar volgens berekeningen van experts valt dit voordeel in het niet door de stijgende netbeheerkosten, waardoor huishoudens per saldo alsnog duurder uit zijn.

Kleine verlaging op gas en stroom

De verlaging van de energiebelasting is minimaal. Voor gas daalt de belasting met slechts € 0,0058 per kubieke meter, terwijl stroom een vermindering ziet van € 0,0088 per kilowattuur. Dit levert een gemiddelde besparing op van ongeveer 43 euro per huishouden. Veel consumenten hadden op een grotere verlaging gehoopt, zeker na de forse prijsstijgingen van de afgelopen jaren, zo blijkt uit reacties. De bescheiden belastingverlaging wordt door velen als teleurstellend ervaren.

Stijgende netbeheerkosten drukken belastingvoordeel weg

Tegelijkertijd gaan de netbeheerkosten in 2025 fors omhoog. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) stijgen deze kosten met ongeveer 60 euro per huishouden. Dit komt doordat het elektriciteitsnetwerk moet worden uitgebreid om de groeiende vraag naar duurzame energie aan te kunnen. De stijging van de netbeheerkosten overtreft daarmee het voordeel van de belastingverlaging, waardoor consumenten uiteindelijk meer moeten betalen voor hun energie.

Per saldo hogere energiekosten voor huishoudens

Ondanks de aangekondigde verlaging van de energiebelasting, zal een gemiddeld huishouden dus meer kwijt zijn aan energie in 2025. Het voordeel van zo'n 43 euro door de lagere energiebelasting wordt volledig tenietgedaan door de stijgende netbeheerkosten van ongeveer 60 euro. Hierdoor komt de totale energierekening voor veel huishoudens volgend jaar hoger uit dan nu het geval is.