Veelgestelde vragen en antwoorden over het prijsplafond voor energie

Veelgestelde vragen prijsplafond

In dit artikel lees je alle wijzigingen die te maken hebben met het energiecontract per 1 januari 2023. Bij uitstek de belangrijkste wijziging is het prijsplafond. In dit artikel geven we antwoord op de meest gestelde vragen.

Hoe gaat het prijsplafond om met zonnepanelen?

Voor de berekening van het prijsplafond wordt uitgegaan van het netto verbruik. Je kunt  dus de opwek van de zonnepanelen afhalen van het verbruik waarna een netto verbruik  over blijft. Op dat netto verbruik geldt voor de eerste 2.900 kWh het prijsplafond.

Wat voor nut heeft het prijsplafond voor mensen die een ‘oud’ energiecontract hebben?

Het prijsplafond zorgt ervoor dat iemand voor de eerste 2.900 kWh en 1.200 m3 nooit  meer dan het prijsplafond betaalt. Maar als iemand op dit moment een contract heeft  met lagere tarieven dan het prijsplafond, dan blijft die persoon gewoon de tarieven uit het contract betalen. Het prijsplafond heeft in dat geval dus geen nut / voordeel. De producten elektra en gas worden los bekeken. Het kan dus zo zijn dat iemand met gas  geen voordeel heeft van het prijsplafond, maar met elektra wel.

Geldt het prijsplafond ook voor stadsverwarming? 

Het prijsplafond geldt ook voor stadsverwarming. Het prijsplafond is vastgesteld op  € 47,38 per GJ stadswarmte voor de eerste 37GJ (Gigajoule). 

Geld het prijsplafond ook voor iemand die all-in huurt? 

Het prijsplafond geldt voor elk energiecontract van een huishouden. Voor de verhuurder  geldt het prijsplafond. De huurder kan hierover in gesprek gaan met de verhuurder. 

Hoe werkt het prijsplafond als een goedkoop energiecontract afloopt in 2023?

Als een goedkoop energiecontract met tarieven onder het prijsplafond afloopt zal iemand  vanaf het moment dat een nieuw (duurder) energiecontract ingaat voordeel hebben van  het prijsplafond. Het verbruiksplafond (2.900 kWh en 1.200 m3) zal verlaagd worden in  verband met de periode waarop het nieuwe contract begint. Als het nieuwe contract  bijvoorbeeld op 1 juli begint, zal het verbruiksplafond ongeveer de helft zijn. Er wordt  gekeken naar welk deel van het verbruik nog in 2023 valt. Er wordt gerekend met een  verwacht verbruik per maand. 

Voor welke energiecontracten geldt het prijsplafond? 

Het prijsplafond geldt voor elk contract. Of de tarieven nu vast staan, of variabel zijn. Ook  maakt het niet uit of je een oud of een nieuw contract hebt, of gaat overstappen. Wel blijft gelden dat als de tarieven in je contract lager zijn dan het prijsplafond, je de  tarieven uit je contract blijft betalen. 

Heeft een overstap nog wel zin met het prijsplafond? 

Een overstap naar een contract met goede tarieven is met name interessant als iemand  meer verbruikt dan het verbruiksplafond. Een ander voordeel is dat door een overstap  iemand als eerste verder geholpen wordt als energietarieven dalen en er weer meerjarige  contracten aangeboden kunnen worden.  

Wat moet een consument regelen om te profiteren van het prijsplafond?

Helemaal niets. Iedereen die er recht op heeft, profiteert automatisch van de voordelen.  De volledige afhandeling en verrekening gebeurt via de energieleverancier.