Vast of variabel energietarief 2017
‘Kan ik het beste een contract met vaste energietarieven of variabele energietarieven afsluiten?’ Helaas kunnen we niet in een glazen bol kijken om de toekomst te voorspellen. Wat we nu wel weten is dat de variabele tarieven per 1 januari 2017 gaan stijgen, dit hebben al meerdere energieleveranciers bevestigd. Ons advies: zet de energietarieven voor 2017 vast.
Wat is het verschil tussen vaste of variabele energietarieven?
Bij vaste energietarieven zet je het kale leveringstarief (dus het energietarief exclusief btw, energiebelasting en Opslag Duurzame Energie) vast voor een bepaalde periode. Dit kan voor 1,2,3,4, of 5 jaar. Stijgen de energieprijzen? Dan heeft dat geen invloed op je energiekosten. Omgekeerd kan het natuurlijk ook, dat de energieprijzen dalen. Dat merk je dan ook niet in je portemonnee.
Bij een variabel energietarief kan het kale leveringstarief wel wijzigen. De meeste leveranciers doen dit 2 maal per jaar, op 1 januari en 1 juli. Dalen de energieprijzen, dan heb je daar voordeel bij. Het kan ook anders, zoals in januari 2017, dat de energietarieven stijgen. Dan merk je dat ook, alleen dan wel in je nadeel. Een enkele energieleverancier wijzigt zelfs de leveringstarieven elk kwartaal. Een variabel tarief betekent dus geen zekerheid.
Vast tarief dus geen wijzigingen?
Wat voor zowel voor een variabel energiecontract en vast energiecontract geldt, is dat de netbeheerkosten en overheidsheffingen wel gedurende de contractperiode kunnen wijzigen. Dat komt omdat deze kosten door de overheid en netbeheerder worden bepaald. We hebben er allemaal mee te maken als deze kosten wijzigen.
Advies van Consumind
Wij adviseren om de energietarieven vast te zetten, zo voorkom je onrust. Met een variabel tarief kan het energietarief elk half jaar, en zelfs bij een enkele leverancier elk kwartaal, wijzigen. Eerst de tarieven vergelijken? Vul je gegevens in en de vergelijking wordt voor je gemaakt. Prettig geregeld!
Meer interessante pagina's: Energietarieven vastzetten of niet - Meer energieoverstappers