Thuiswerken door corona


Nu we massaal thuiswerken, zou je denken dat de energierekening behoorlijk gaat stijgen. Misschien ben je wel een koukleum en staat de verwarming toch aan of draait je vaatwasser of wasmachine momenteel overuren. Toch verbruiken we nauwelijks meer energie dan normaal, zien de energiemaatschappijen. Hoe is dat te verklaren?

Essent ziet een stijging van het energieverbruik tussen de 2 en 4 procent. "Wat wij constateren is dat het verbruik toeneemt, maar dat is marginaal", zegt woordvoerder Ronald Sutmuller van Essent. Onze energievraag doordeweeks is nu vergelijkbaar met een normale dag in het weekend. Dat komt deels omdat het zonnig is. "Dan staat de verwarming zachter." Het advies van Sutmuller is dan ook om als thuiswerker te zoeken naar een plekje waar de zon binnen schijnt. Dan heb je eigenlijk geen verwarming meer nodig.

Lagere vraag naar aardgas

Een andere grote energieleverancier, Vattenfall, ziet hetzelfde. "Het huishoudelijk verbruik zal gelijk blijven of een beetje stijgen", reageert woordvoerder Robert Portier op de vraag of consumenten meer aardgas verstoken. Vattenfall verwacht dat de complete vraag naar aardgas de komende tijd zal dalen. "Die daling komt voor rekening van de zakelijke markt." In Frankrijk is het gasverbruik al met 10 procent gedaald, aldus Portier. Naast aardgas levert Vattenfall ook warmte via stadsverwarming, in onder meer Amsterdam en Almere. Daar is wel een toename te zien bij consumenten. Maar omdat grootverbruikers, zoals musea en congrescentra nu afhaken, is de totale vraag naar warmte ongeveer hetzelfde gebleven.

Weinig stroomverbruik

Wanneer we kijken naar de elektriciteitsverbruik, dan is er nog weinig te merken van het feit dat we massaal thuiswerken. Dat komt omdat 80 tot 85 procent van de elektriciteit wordt gebruikt door de grote industrie, en die draait in Nederland nog gewoon door, aldus woordvoerder Eefje van Gorp van Tennet. "Een laptop verbruikt weinig, we zien dus weinig verschil."

Zonnig weer

Bovendien hoeft de verwarming niet meer op de hoogste stand, door het heerlijke zonnige weer waar we al twee weken van kunnen genieten. De elektriciteitsvraag verandert hierdoor en dat komt mede door mensen die thuis zonnepanelen hebben. "Als er veel zon is, verbruiken mensen eerst de zon van het eigen dak", zegt Van Gorp. Daardoor is het rustiger op het hoogspanningsnet. En dat merkt Vattenfall dan weer. "Vorige week zagen we een daling in de vraag naar elektriciteit." Toch denkt de energiemaatschappij dat, als Nederland de maatregelen opvoert, ook hier minder vraag naar elektriciteit zal zijn.

Bespaartips

Om helemaal te profiteren van een laag energieverbruik en dus automatisch ook een lagere energienota, kun je zelf ook een handje aan bijdragen. Wij helpen je alvast op weg door wat tips te geven.

  1. Gebruik een laptop in plaats van een computer en laad je laptop alleen op wanneer deze leeg is. Je laptop continue aan de oplader is niet alleen slecht voor je energierekening, maar ook voor je laptop. En die heb je nou juist hard nodig!
     
  2. Laat je koffieapparaat niet de hele dag aan staan, maar schakel deze alleen in wanneer je koffie wilt zetten.
     
  3. De waterkoker draait wellicht overuren. Gebruik per keer de hoeveelheid water die je nodig hebt voor je kopje thee. De rest mee verwarmen is zonde van de energie. Of zet in een keer een grote hoeveelheid thee of koffie en houd deze warm in een thermoskan.
     
  4. Droog de vaat aan de lucht door voor een programma te kiezen zonder drogen. Dit kan tussen de 15 en 50% aan energie schelen.
     
  5. Zet apparaten die je niet gebruikt uit. Veel apparaten schakelen automatisch naar standby, maar verbruiken dan dus wel onnodig energie. Stekkers uit de stopcontacten trekken helpt helemaal goed om sluipverbruik te voorkomen, je kunt hiermee gemiddeld € 100 per jaar besparen.
     
  6. Het is lente en hartstikke warm voor de tijd van het jaar. De verwarming hoeft dus niet aan. Ben je nou een echte koukleum, kies er dan voor om de verwarming alleen in de ochtend aan te zetten. Of nog beter, trek een trui aan.
     
  7. Douche een paar minuten minder lang dan je gewend bent of douche een aantal graden minder dan normaal. Dit scheelt energie om het water op te warmen en bezorgt jou veel meer energie om je werkdag te beginnen.
     
  8. Doe de lampen uit als je een ruimte verlaat. Het lijkt zo simpel, maar we vergeten het vaak toch. Je kunt ook gebruik maken van LED-verlichting of kiezen om te werken bij het raam. Dit scheelt energieverbruik van de lamp en is ook nog eens veel beter voor je ogen.
     
  9. Bewaar restjes eten in de vriezer. Hoe voller de vriezer, hoe beter! Zodra een vriezer vol is verbruikt het minder energie dan wanneer de vriezer wat leger is en er met openen warme lucht naar binnen stroomt.
     
  10. Loop elke middag een blokje om. Door te bewegen laat je je bloed wat harder rond pompen en krijg je het weer warm. Van een beetje bewegen krijg je ook nieuwe energie en zo kun je weer fit verder met je werk.