Stroom uit de lucht met de Freevolt-technologie
Paul Drayson, de Britse oud-minister van Wetenschap & Innovatie en tevens eigenaar van Drayson Technologies, denkt een grote doorbraak te hebben gevonden voor het Internet of Things[1]: gratis elektriciteit uit de lucht. Deze nieuwe technologie heet Freevolt en het haalt energie uit radiogolven die al in de lucht hangen, van bijvoorbeeld mobiele telefoonnetwerken.
Energiezuinige apparaten, zoals horloges, brandmelders, bewakingscamera’s of klimaatsensoren zouden heel goed kunnen werken op deze gratis en onbenutte energie. Vooralsnog is het nog niet zover, maar er is al wel een apparaat dat werkt op Freevolt: de CleanSpace. Met dit apparaat kan inzicht worden verkregen in de mate van luchtvervuiling van de lucht om ons heen. De CleanSpace wordt voortdurend opgeladen door middel van een Freevolt-energie-oogster.
Kritiek op het aftappen van stroom
Niet iedereen is even enthousiast over het idee. Analist Dean Bubley denkt dat het aftappen van stroom uit de lucht helemaal niet nodig is; dat het ook kan met een batterij en een zender met een laag vermogen. Bovendien vraagt hij zich af of providers er blij mee zullen zijn als hun stroom uit de lucht wordt geplukt.
Voor Drayson is dit geen issue, want, zo zegt hij, er is geen juridische basis om energie die in de lucht hangt, te claimen als eigendom. Bovendien schat hij in dat de netwerkeigenaren het een mooi idee zullen vinden dat onbenutte energie nu benut wordt. Daarnaast is het handig dat er voor Freevolt geen nieuwe infrastructuur aangelegd hoeft te worden, omdat het al in de lucht hangt.
Freevolt beschikbaar voor ontwikkelaars
In deze begin fase is Freevolt alleen nog maar beschikbaar voor ontwikkelaars die de technologie in hun eigen producten willen integreren. Op www.getfreevolt.com/developers.php worden developers dan ook aangemoedigd om mee te denken en te doen.
Bron:Saskia van Huijgevoort /RTLZ.nl - 30 september 2015
[1] Letterlijk vertaald: internet der dingen: steeds meer apparaten hebben toepassingen om met elkaar te communiceren. Denk hierbij aan de zogenaamde slimme thermostaat, aan een frisdrankautomaat die zelf aan de leverancier doorgeeft welke dranken op zijn en aan een app waarmee u op afstand de verlichting in uw huis kunt aan- en uitzetten.
Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking - Energietarieven: vastzetten of niet? - Checklist energieverbruik van huishoudelijke apparatuur - Alle energiefabels op een rij
Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage
Meest gestelde vragen
Bespaartips energie
Afbeelding: Stroom uit de lucht met de Freevolt-technologie van Gajus/Shutterstock.com