Stadsverwarming tientallen euro’s duurder dan stoken op gas

In de omgeving van en in Amsterdam zelf is stadverwarming bijna niet meer weg te denken. Wat voor de bewoners leek als een voordelige oplossing, voor de gemeente als een zuinige oplossing, blijkt eigenlijk niet zo heel voordelig te zijn. Bewoners van een woning met stadsverwarming zijn tot ruim een tientje per maand duurder uit dan een woning met een gasaansluiting.

Woning met gasaansluiting tientallen euro’s goedkoper per jaar

Na wat kijk en vergelijk werk ben je bij een van de goedkopere leveranciers met een woning met een gasaansluiting gemiddeld €167,- goedkoper per jaar uit dan bij een woning met stadsverwarming. En dat terwijl de ACM het maximumtarief hanteert voor consumenten. Hiermee wil de consumentenwaakhond bewoners van woningen met stadverwarming beschermen tegen onmogelijk hoge prijzen.

Nauwelijks alternatieven voor stadverwarming

Waar je bij een woning met een gasaansluiting gemakkelijk kunt overstappen naar een andere energieleverancier met lage tarieven, zit je bij stadsverwarming vast aan één en dezelfde leverancier. De ACM hanteert daarom het NMDA principe  oftewel ‘Niet Meer Dan Anders’. Het NMDA is dan ook geen laagste prijsgarantie, maar een maximumprijs gebaseerd op de gemiddelde gasprijs. Hiermee kost stadsverwarming niet meer dan duurdere contracten bij energieleveranciers, maar kun je ook niet minder betalen.