Pyeongchang de meest duurzame Olympische Spelen op gebied van energie

Inmiddels zijn de Olympische Winterspelen 2018 in Pyeongchang van start gegaan. Duurzaamheid is overal in de wereld een steeds belangrijkere rol gaan spelen, zo ook bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC). De Olympische winterspelen in Pyeongchang moeten volgens de organiserende stad de meest duurzame spelen worden én in veel opzichten slaagt de organisatie daar ook in. In 2014 is duurzaamheid opgenomen als een van de grote pijlers van de Olympische Agenda van 2020.

Volledig duurzame energie

Het evenement draait vanaf de start volledig op duurzame energie. De ambitie op het gebied van duurzaamheid is dan ook te zien in Pyeongchang. Zes van de twaalflocaties draaien op duurzame energie door zonnepanelen en geothermie. Per locatie wordt hiermee in 12 procent van de energiebehoefte voorzien.

Daarnaast wekt een speciaal voor de Olympische Spelen ontwikkelt windmolenpark de regio van ruim 203 megawatt aan energie. Een Nederlands huishouden verbruikt per jaar gemiddeld 3.500 kWh stroom. Dit staat gelijk aan 3.500.000 watt of 3,5 megawatt. Windenergie speelt een belangrijke rol tijdens deze Olympische Spelen.

Mobiliteit

Ook de mobiliteit mag niet achterblijven op het gebied van duurzaamheid. Elektrische auto’s, speciale treinverbindingen en zelfs door waterstof aangedreven auto’s passeren op de wegen in Pyeongchang. Naar verwachting maken ruim 420.000 bezoekers gebruik van de nieuw aangelegde treinverbinding tussen Wonju en Gangneung.

Met deze maatregelen verwacht de organisatie ruim 6600 ton aan CO2-uitstoot te besparen. Het evenement beschikt over een speciaal monitoringssysteem waarmee gemeten wordt hoe groot de uitstoot van CO2 zal zijn tijdens de gehele spelen. Nieuwe natuurgebieden, drinkwatervoorzieningen en hergebruik van water dragen naast alle maatregelen ook hun deel bij aan een duurzame Olympische Winterspelen 2018 in Pyeongchang. 

Bron: Sustainability report PyeongChang 2018 , december 2017