Onzekerheid over de invoering van prijsplafond energie per 1 januari
Het zal je misschien niet ontgaan zijn, maar het kabinet gaat Nederlandse huishoudens tegemoetkomen voor de hoge energieprijzen. Sinds 1 november krijgen alle huishoudens 190 euro korting op hun energie en per 1 januari geldt er een prijsplafond voor energie. Althans, moet er gaan gelden. Want vorige week werd bekend dat de invoering van het prijsplafond per 1 januari niet gegarandeerd kan worden.
Onzekerheid bij energieleveranciers
Het idee van een prijsplafond voor energie is nog altijd geen uitgewerkt plan geworden. Energieleveranciers zijn nog niet ingelicht over hoe het plan er precies uit moet zien, terwijl dit begin oktober al moest gebeuren. Energieleveranciers hebben namelijk een aantal voorwaarden gesteld aan het prijsplafond. Omdat er nog geen duidelijk antwoord is op deze voorwaarden kan het ervoor zorgen dat de systemen van de energieleveranciers niet op tijd klaar zijn om het prijsplafond uit te voeren. In eerste instantie gaven de energieleveranciers de overheid hiervoor drie maanden.
Plan B
Waar het prijsplafond voor energie eerder nog werd aangeprezen, is het nu een zorgkindje geworden. Het is zeer waarschijnlijk dat de deadline van 1 januari niet gehaald gaat worden. Om deze reden ligt er zelfs al een plan B klaar. En dat is de situatie waarin we nu zitten. De 190 euro tegemoetkoming voor de maanden november en december worden dan doorgetrokken in 2023 totdat het prijsplafond definitief is.
Knelpunten
Er zijn een aantal knelpunten in de onderhandelingen tussen de energieleveranciers en de overheid. De energieleveranciers willen dat de overheid ze volgens de normen van het prijsplafond compenseert voor consumentenprijzen. Dit is dus de prijs die de Nederlandse consument eigenlijk zou betalen als er geen prijsplafond is of als ze het prijsplafond overschrijden in hun gebruik. De overheid en de Tweede Kamer willen de inkoopprijzen betalen, aangezien ze anders met belastinggeld energieleveranciers flinke winsten bezorgen.