Nieuwe Coalitie Schrapt Salderingsregeling Sneller dan Verwacht

De salderingsregeling, die eigenaren van zonnepanelen in staat stelt om opgewekte energie weg te strepen tegen hun verbruik, wordt door de nieuwe coalitie van PVV, NSC, VVD en BBB sneller afgeschaft dan gepland. Waar de regeling oorspronkelijk geleidelijk zou verdwijnen tegen 2031, zal deze nu per 1 januari 2027 volledig worden stopgezet. Dit besluit werd genomen ondanks eerdere tegenstand in de Eerste Kamer, waar alleen de VVD voorstander was van afschaffing.

Gevolgen voor Huishoudens

Het abrupt beëindigen van de salderingsregeling betekent dat huiseigenaren met zonnepanelen vanaf 2027 meer energiebelasting gaan betalen. De regeling staat niet prominent in het coalitieakkoord, maar is opgenomen in de budgettaire bijlage. Hierdoor wordt er jaarlijks zo'n 600 miljoen euro bespaard op de staatsbegroting. Dit nieuws volgt op de recente invoering van terugleverkosten door energieleveranciers, wat bijdraagt aan de hernieuwde discussie over de noodzaak van de salderingsregeling.

Reacties uit de Sector

De zonne-energiesector reageert verontrust op het besluit. De directeur van een branchevereniging voor zonne-energiebedrijven noemt het schandalig en benadrukt de behoefte aan stabiliteit en duidelijkheid voor consumenten. Aan de andere kant ziet Energie-Nederland, de vertegenwoordiger van energieleveranciers, voordelen in een concrete einddatum voor de regeling. Zij stellen dat dit zekerheid biedt voor zowel huidige als toekomstige eigenaren van zonnepanelen.

Onzekere Toekomst voor Terugleverkosten

Het is nog onduidelijk of het afschaffen van de salderingsregeling de terugleverkosten vanaf 2027 zal beïnvloeden. Energieleveranciers geven aan dat de hoogte van de terugleverkosten afhankelijk zal zijn van het nieuwe beleid dat in plaats van de salderingsregeling komt. Er wordt gespeculeerd dat zonder strenge eisen aan terugleververgoedingen de kosten voor consumenten met zonnepanelen mogelijk zullen dalen, maar dit blijft voorlopig onzeker.