Kabinet overweegt energiebelasting én btw tijdelijk te verlagen
De enorm hoge energieprijzen zijn dé hot topic in het nieuws van de afgelopen maanden. Consumenten met een variabel energiecontract of waarbij het contract nu afloopt, komen in een lastige situatie terecht. Dit is natuurlijk niet onopgemerkt gebleven door de overheid. Deze zien nu toch écht in dat het zo niet verder kan en komen hoogstwaarschijnlijk met maatregelen.
Na een beslissing van de Tweede Kamer werd eerder al bekend dat de overheid 500 miljoen euro uittrekt voor compensatie van de gestegen gasprijs. Dit komt ongeveer uit op een tegemoetkoming van 45 euro per huishouden. Daarentegen stijgt de energieprijs bijna tien keer zo hard, namelijk 500 euro per jaar. Dit kan zelfs oplopen tot 900 euro per jaar. Hierbij is 45 euro dus een zeer geringe compensatie ten opzichte van de stijgingen, vind de Tweede Kamer nu.
Nieuwe maatregelen
De koopkracht gaat door de stijging van de energieprijzen omlaag. Het kabinet kan hierbij vrij eenvoudig ingrijpen door de energiebelasting te verlagen. Daarnaast gelden voor energie nog de normale btw-tarieven van 21 procent. Zo’n 40 procent van de energieprijs bestaat namelijk uit belastingen. Dit zou bijvoorbeeld tijdelijk kunnen worden verlaagd. Het kabinet bekommert zich deze week over deze maatregelen voor de energiecrisis.
Belastingverlaging is voor iedereen
Het probleem waar het kabinet nu mee hekelt is dat met de zojuist genoemde maatregelen het verlagen van de belastingen voor iedereen is. Mensen die vorig jaar vaste lage tarieven voor meerdere jaren hebben afgesloten, hebben helemaal geen last van de hoge gasprijzen en profiteren dus optimaal van een belastingverlaging. Dit geldt ook voor mensen met een goed geïsoleerde woning. Isoleren en lage energietarieven vastzetten blijkt zo weer de juiste keuze te zijn!
Wat te doen met je aflopende contract
Wat moet je nu doen als je energiecontract afloopt? Eerder raadde wij aan over te stappen, maar omdat de energieprijzen nu helemaal niet meer te voorspellen zijn, is het lastig te zeggen. Als je de middelen hebt om de energieprijzen af te wachten dan kun je even de kat uit de boom kijken. Het kan zijn dat na een milde winter de energieprijzen in maart en april weer dalen. Daarnaast is het voor sommigen van belang om het goedkoopst mogelijke vaste contract af te sluiten. Het is bijna met zekerheid te zeggen dat de energieprijzen in januari hoger zijn dan nu, maar kijk goed naar je eigen situatie. Je komt al met al terecht in een markt met hoge kosten.