Is het nachtelijke daltarief voor stroom achterhaald?

Daltarief

In Nederland betalen de meeste huishoudens voor hun elektriciteitsverbruik 's nachts en in het weekend een daluren-tarief. Met de snelle groei van zonne-energie worden de nachtelijke energietarieven echter steeds minder logisch. Op de groothandelsmarkt voor elektriciteit is de prijs van elektriciteit soms overdag al lager dan ’s nachts, blijkt uit een analyse van NU.nl.

Piektarief wordt daltarief

Door de vele zonnepanelen die we nu in Nederland hebben zorgt een zonnige dag steeds vaker voor een goedkoper ‘piektarief’ overdag dan het nachtelijke ‘daltarief’. In de eerste vier maanden van dit jaar lag het dagtarief per megawattuur tussen 10:00 – 17:00 al lager dan het nachttarief per megawattuur tussen 23:00 – 7:00.

In de zomermaanden wordt overdag veel meer zonnestroom opgewekt, waardoor het prijsverschil waarschijnlijk nog sterker zal toenemen. Daardoor heeft het voor huishoudens geen zin meer om 's nachts een hoger tarief voor elektriciteit te betalen. Deze verandering zal waarschijnlijk grote gevolgen hebben voor de Nederlandse elektriciteitsmarkt en kan leiden tot nieuwe prijsmodellen voor huishoudelijk energiegebruik.

Waarom nog steeds een nachtelijk daltarief?

Een aantal kleine energieleveranciers zijn al begonnen met het aanbieden van contracten die de klanten de "echte" uurprijs van elektriciteit aanrekenen. Voor klanten van die bedrijven is het nu al goedkoper om overdag elektriciteit te gebruiken. Voor de meeste Nederlanders worden geen “echte” uurprijzen gerekend. Het is voor deze groep daarom nog steeds goedkoper om 's nachts elektriciteit te gebruiken. Hierdoor worden mensen eigenlijk aangespoord om energie te gebruiken als er geen duurzame (zonne-)energie beschikbaar is. Kolen- en gascentrales nemen namelijk de energieproductie ’s nachts over. Ook voor de Co2 uitstoot is het dus beter om dynamische energietarieven te rekenen.

Slimme systemen

Nu de wereld steeds meer verschuift naar duurzame energiebronnen, zal ook de manier waarop we energie gebruiken en opslaan moeten veranderen. Volgens Annelies Huygen, hoogleraar Ordening van Energiemarkten aan de Universiteit Utrecht en TNO, is ons huidige systeem niet langer logisch. Ze vindt dat mensen aangemoedigd moeten worden om overdag zonne-energie op te slaan in batterijen of als warmte in een boiler. Dit zou een regelmatiger stroomvoorziening mogelijk maken, en zou de consument zelfs kunnen helpen geld te besparen door automatisch stroom te kopen op geschikte tijden.