In Flevoland meeste interesse in groene stroom te vinden
Van alle Nederlanders zijn de Flevolanders het groenst ingesteld. Dit blijkt uit de Groene Energie Analyse (GEA) van Independer. Deze analyse is gebaseerd op eigen bezoekersdata van de laatste anderhalf jaar, onder mensen die zich vanaf toen gingen richten op een nieuw energiecontract. Inwoners van Zeeland oriënteren zich het vaakst op een groen energiecontract.
Stap jij wel eens over van energiecontract? Volgens de gegevens van Independer let 17,2 procent van de huishoudens op Nederlandse groene stroom (duurzame energie uit eigen land en niet ‘vergroend’), wanneer energiecontracten worden vergeleken. Inwoners van Flevoland (24,6 procent), Zeeland (21,8 procent) en Groningen (20,2 procent) denken het meeste na over groene energie. Inwoners van Noord-Brabant (15,7 procent) Noord-Holland en Limburg (beiden 16,4 procent) doen dat gemiddeld het minste. Gemiddeld, want de grote steden in Noord-Holland en Zuid-Holland kunnen juist het groenste zijn. Zo scoren bijvoorbeeld Haarlemmers (19,8 procent) en Hagenaars (19,7 procent) bovengemiddeld hoog.
Meer interesse
In 2017 deed Independer een soortgelijke analyse. Vergeleken met die analyse blijkt dat in de meeste provincies (7 van de 12) meer interesse is gekomen voor groene energie. Groene stroom wordt bekender en het aanbod ervan aantrekkelijker.
In Nederland
In Nederland wordt er steeds meer duurzame energie opgewekt (plus 18 procent) blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat succes is vooral toe te schrijven aan de hoeveelheid zonnepanelen in 2019, ten opzichte van 2018. Denk jij al na over groene stroom opwekken? De overheid liet onlangs weten meer subsidie voor duurzame energie te verstrekken. Daarmee komt het totale subsidiebedrag op vier miljard euro.
Hoewel er in Nederland steeds meer duurzame energie opgewekt wordt, is het niet zeker dat het doel van eind 2020 - namelijk 14 procent van de energie, opgewekt in Nederland, dient dan duurzaam te zijn - wordt gehaald. Op papier wel, door groene stroom te importeren, maar in de praktijk valt nog veel te winnen.