Hoe groen zijn energieleveranciers nou echt?
Veel energieleveranciers doen zich voor alsof ze groene energie leveren. Toch blijkt uit een jaarlijkse stroomranking dat lang niet alle leveranciers zo groen zijn als zij zelf beweren. Hoe kan dit? En hoe weet je als consument nu welke leverancier wel groen is en welke niet?
Jaarlijkse stroomranking
Jaarlijks wordt er onderzocht welke energieleveranciers het meeste groene stroom leveren. In deze stroomranking worden de leveranciers beoordeeld op basis van investeringen en de inkoop/levering van stroom. Zowel de particuliere- als de zakelijke markt worden hierin meegenomen. De resultaten van deze beoordelingen vormen een rapportcijfer voor duurzaamheid. De zakelijke markt scoort gemiddeld niet al te hoog: 5,0. Dit is lager dan de consumentenleveranciers, die het met een gemiddelde van 6,8 een stuk beter doen.
Hoogste en laagste duurzaamheidsscores
De leveranciers die als beste uit de bus komen zijn Pure Energie, Vrijopnaam, Energie VanOns, Om | nieuwe energie en Powerpeers. Zij scoren allemaal een 10,0 voor duurzaamheid. Deze leveranciers leveren vrijwel alleen maar stroom die is opgewekt met windmolens en zonnepanelen. Naast het vergroenen door certificaten, investeren zij ook in een groene productie of sluiten ze meerjarige inkoopcontracten met groene producenten.
De leveranciers die de minst duurzame energie leveren zijn Naked Energy, Qwint, Allure en Sepa Green. Zij scoren allemaal een 3,0 of lager. De drie grote Nederlandse energieleveranciers (Eneco, Essent en Vattenfall) presteren verschillend. Eneco doet het met een 8,1 veruit het beste. Het is voor het eerst sinds zeven jaar dat één van de drie grote energieleveranciers zo hoog scoort op de ranking. Essent (4,8) en Vattenfall (4,3) scoren beiden een ruime onvoldoende.
‘Groene’ stroom
De stroomranking geeft beter inzicht in de duurzaamheid van energieleveranciers. Maar hoe kan het dat de beweerde ‘groene stroom’ niet altijd groen is?
Dit heeft vooral te maken met het verschil tussen de inkoop en levering van de stroom. Een grote groep aanbieders krijgt een lager rapportcijfer voor de stroom die ze inkopen, dan voor de stroom die ze aan hun klanten leveren. Dat betekent dat de ingekochte stroom voornamelijk grijs is. De leveranciers kunnen vervolgens losse certificaten kopen (Garanties van Oorsprong) waarmee zij hun stroom ‘vergroenen’. De geleverde stroom kan daardoor gepositioneerd worden als groene stroom, terwijl het in de praktijk nauwelijks bijdraagt aan de opwekking van duurzame energie in Nederland.
Wettelijke transparantieplicht
Energieleveranciers zijn wettelijk verplicht hun klanten te informeren over de samenstelling van de stroom die zij leveren, dit heet ook wel de ‘transparantieplicht’. De leveranciers geven deze informatie door middel van een stroometiket. Wat op dit etiket niet terug te zien is, is de ingekochte stroom. Hierdoor is voor consumenten niet duidelijk of een leverancier echte groene stroom levert, of dat deze grijze stroom inkoopt en deze met certificaten wil vergroenen. Daarom wordt de politiek opgeroepen om ook voor ingekochte stroom een wettelijke transparantieplicht in te voeren.
Heb je nog wel de juiste energieleverancier?
Vergelijk meer dan dertig energieleveranciers op prijs en klantwaardering.