Energieverbruik op laagste punt sinds 1970

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onlangs bekendgemaakt dat het energieverbruik per inwoner in Nederland vorig jaar tot het laagste niveau is gedaald sinds 1970. Deze opvallende daling wordt toegeschreven aan meerdere factoren, maar met name aan het feit dat mensen minder gas zijn gaan verbruiken vanwege de oorlog in Oekraïne, die vorig jaar februari begon. Dit heeft geleid tot hogere energieprijzen en angst voor exorbitante energierekeningen, waardoor sommige mensen hun verwarming lager hebben ingesteld of zelfs helemaal hebben uitgezet. Laten we eens nader kijken naar deze ontwikkeling en de factoren die hieraan hebben bijgedragen.

Minder gas door oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne veroorzaakte aanzienlijke stijgingen in de energieprijzen. Als gevolg daarvan kozen veel mensen ervoor om minder gas te verbruiken, uit angst voor torenhoge energierekeningen. De gasprijzen piekten vorige zomer zelfs tot 345 euro per megawattuur. Hoewel de prijzen sindsdien aanzienlijk zijn gedaald, was de impact op het energieverbruik aanzienlijk.

Energiezuinigheid

Het gemeten energieverbruik per persoon bereikte zijn hoogtepunt tussen 1995 en 2010. Na deze periode begon het energieverbruik gestaag af te nemen, voornamelijk vanwege de toegenomen energiezuinigheid van woningen en auto's. Het verminderde gasverbruik is mede te danken aan de groeiende trend om woningen van het gasnet af te halen en over te stappen op duurzamere energiebronnen, zoals aardwarmte. Bovendien hebben relatief milde winters in de afgelopen jaren ook bijgedragen aan een lager energieverbruik. Het energieverbruik per persoon bedroeg afgelopen jaar 154 gigajoule, terwijl dit het jaar ervoor nog 173 gigajoule was.

Groene energie neemt toe

Nederland werd de afgelopen jaren ook steeds afhankelijker van gasimport uit het buitenland, aangezien de gaswinning in Groningen werd verminderd en uiteindelijk helemaal werd stopgezet vanwege het risico op aardbevingen en de schade aan de regio. Het blijft mogelijk dat de gaskraan weer wordt geopend als er meer gas nodig is tijdens de wintermaanden. Tegelijkertijd groeit het aantal zonnepanelen op Nederlandse daken gestaag. De stijgende gasprijzen als gevolg van de situatie in Oekraïne hebben geleid tot een toename van duurzame alternatieven. Hierdoor werd vorig jaar ruim 50 procent meer zonne-energie opgewekt dan het jaar ervoor. Nederland is nu koploper in Europa wat betreft opgewekte zonne-energie per hoofd van de bevolking, met meer dan 2 miljoen daken die nu bedekt zijn met zonnepanelen.