Energielabel vanaf 2021 flink duurder


Wanneer je je huis wilt verkopen of verhuren ben je verplicht om een geldig energielabel te hebben. Nu is het aanvragen van zo’n label nog makkelijk en goedkoop, maar vanaf 1 januari 2021 verschijnt er een nieuw energielabel. Dit nieuwe label is maar liefst 25 keer zo duur als de huidige variant. Hoe is dit mogelijk?

Er is al langer aandacht voor energieverbruik in Nederland. Zo werden in 2019 in veel huishoudens slimme meters geplaatst. 88% van deze huishoudens stond positief tegenover het plaatsen van de meter; door de slimme meter hebben huishoudens beter zicht op hun energieverbruik. Naast de slimme meter wordt nu gekeken naar het energielabel van woningen. Het enthousiasme over deze vernieuwing is ver te zoeken.

Energielabel

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig je woning is. Wanneer je je huis verkoopt of verhuurt moet je verplicht een energielabel hebben om aan te tonen hoe goed je woning geïsoleerd is. Doe je dit niet? Dan riskeer je een boete. Het huidige energielabel is online aan te vragen. Hiervoor hoef je alleen een aantal vragen in te vullen en bewijsstukken aan te leveren. Dit maakt de aanvraag eenvoudig en goedkoop (€7,50). Waarom wordt er een nieuw, duurder label ingevoerd?

Nieuw energielabel in 2021

Op dit moment hebben we een energielabel dat afwijkt van de rest van Europa. Huiseigenaren kunnen zelf hun label aanvragen. Er is geen duidelijke oorzaak voor het vernieuwen van het label, behalve dat het mogelijk gesjoemel tegengaat. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is van plan om het aanvraagproces van de energielabels vanaf 1 januari 2021 te wijzigen. Het is dan niet langer mogelijk om het label online aan te vragen: alleen professionals mogen dit toekennen. Dat betekent dat er een expert langs moet komen om het huis te inspecteren en te beoordelen.

Hogere kosten energielabel

De nieuwe aanpak kost meer tijd en is daarom veel duurder dan de online variant. Het nieuwe energielabel gaat €190 kosten. De expert geeft je geen advies voor verduurzaming van je woning, waardoor je wel meer geld kwijt bent maar daar niets extra’s voor terugkrijgt. Mocht je van plan zijn om op korte termijn te verhuizen dan is het slim om het energielabel voor 31 december te regelen. Het huidige label blijft na aanvraag namelijk nog tien jaar geldig.