Eerste energiemaatschappijen verhogen vroegtijdig variabele tarieven. Wat kun je doen?

Variabele tarieven verhoogd

Maandag hebben de eerste energiemaatschappijen vroegtijdig de variabele tarieven verhoogd. Normaliter verhogen energiemaatschappijen de tarieven van hun variabele contracten alleen op 1 januari en 1 juli. Vandebron en Innova voelen zich beide genoodzaakt de prijzen vroegtijdig te verhogen door de hoge gasprijzen.

Afgelopen weken hebben we kunnen zien dat sommige energiemaatschappijen nodige stappen moeten zetten om hun voortbestaan te garanderen. Zo werden eerder al consumenten bijna gedwongen om over te stappen of om hogere vaste tarieven te accepteren (beide mogen trouwens niet). Daarnaast viel vorige week Welkom Energie als eerste energiemaatschappij om door de hoge gasprijzen. Nu dus een vroegtijdige verlaging van de variabele tarieven.

“We begrijpen dat dit een tegenvaller is, maar helaas moesten wij het financiële risico zoveel mogelijk inperken”, zegt Innova op zijn website.  De voornaamste reden die Innova hiervoor gaf is de hogere gasprijs ten opzichte van de inkomsten van variabele contracten. Mensen met een variabel contract kunnen immers altijd overstappen. Vandebron geeft aan dat er bij uitzonderlijke omstandigheden een vroegtijdige prijswijziging kan worden doorgevoerd, zo staat ook in de algemene voorwaarden. Deze zet mag dus wel!

Dat de variabele tarieven omhoog gaan is een feit. De tarieven zijn nu nog gebaseerd op de (fors) lagere tarieven van afgelopen juli. Nu de gasprijzen op een historische hoogte zijn, gaan consumenten met een variabel contract extreem veel meer betalen. Helaas is er op dit moment niet veel te zeggen over een eventuele daling van de tarieven. Als je nu een variabel contract of een aflopend vast contract hebt dan moet je zelf afwegen welke keuze je wilt maken. Hierin heb je de volgende opties.

  1. Je verlengt met een jaar en voorkomt verdere prijsstijging. Hierbij is het risico wel dat als de energieprijs daalt, door bijvoorbeeld een zachte winter, je een jaar lang vast zit aan veel te hoge tarieven.
  2. Je houdt je contract variabel tot na de winter en zit de komende maanden even flink op de blaren met de hoop dat de energietarieven rond maart/april weer dalen. Dan kun je vervolgens een voordelig meerjarig contract afsluiten voor lagere tarieven. Stel de winter is streng, dan kan het zijn dat de tarieven toch hoog uitpakken.

Beide situaties brengen een risico met zich mee en het is helaas niet te voorspellen welke situatie het meest optimaal is. Heb je een vast contract die nog even doorloopt? Stap dan in ieder geval niet over! Ook kunnen energiemaatschappijen je niet dwingen meer te gaan betalen of over te stappen, behalve als ze failliet gaan natuurlijk. Dan moet je noodgedwongen overstappen.

 Hou ons nieuws op Instagram, Facebook en Twitter in de gaten voor alle updates.