De gasprijs blijft maar kelderen; laagste punt in vier maanden
De energiecrisis lijkt steeds meer mensen te raken, terwijl de gasprijs al een tijdje steevast daalt. Er worden maatregelen genomen om huishoudens financieel te helpen, maar is dat ook nodig als de gasprijs blijft dalen? Maandagochtend daalde de gasprijs met zo’n 12 procent en kwam uit op het laagste punt in vier maanden tijd.
Onder de 100 euro
Voor het eerst sinds juni hebben inkopers minder dan 100 euro betaald voor een megawattuur gas. Hierna liep de prijs wel weer op naar 102 euro, maar dat is nog altijd fors lager dan de afgelopen maanden. In augustus kostte een megawattuur gas op de Amsterdamse gasbeurs nog bijna 350 euro. Dat betekent dat sindsdien de gasprijs met zo’n 70 procent is gedaald.
Goed voor huishoudens
Door het zachte herfstweer gebruikten bedrijven en huishoudens fors minder gas. Daarnaast is er te zien dat mensen zich houden aan bespaartips, zoals minder lang douche, een warmte trui aan in plaats van de verwarming en het isoleren van huizen.
Als er minder gas wordt gebruikt wordt het ook minder waard. Dit is tegelijkertijd gunstig voor huishoudens. Energiemaatschappijen dus nu hun gas voor langere tijd inkopen kunnen dit in toekomstige contracten doorberekenen aan de consument. Je gaat hiervoor dus straks minder betalen.
Vlag kan nog niet uit
De handelsprijzen voor gas zijn inmiddels een stuk lager, maar hier merk als je consument op dit moment niets van. Daarnaast zijn de inkoopprijzen alsnog fors hoger dan vorige jaren. In 2020 was de gasprijs namelijk nog onder de 30 euro per megawattuur. De verwachting is dat de prijzen op de korte termijn niet snel zullen dalen. Bijvoorbeeld Eneco heeft wel aangegeven de variabele tarieven minder hard te verhogen. Hiermee blijven de energieprijzen dus hoog en zijn de energiemaatregelen van de overheid dus meer dan welkom begin 2023.