De droogte in Europa laat de gasprijs verder stijgen
Afgelopen weken is het warm en droog geweest in Europa. Door weinig regenval en aanhoudende hitte zijn er zeer lage waterstanden in rivieren, zoals de Rijn. Hierdoor is het lastig om brandstoffen over de rivieren te vervoeren. Grote ladingen steenkolen of diesel komen hierdoor niet aan op zijn bestemming, waardoor de vraag naar gas als alternatieve brandstof hoger wordt.
Het belang van de Rijn
De Rijn is een van de belangrijkste rivieren in West-Europa voor het vervoeren van brandstoffen. Als het waterpeil in de Rijn laag blijft dan kan dit zorgen voor een nog hogere gasprijs. In de buurt van Frankfurt is een ondiep meetpunt waar de binnenvaart erg afhankelijk van is. Hier heeft de Duitse regering gemeten dat de Rijn al meerdere dagen op een kritiek niveau van 30 centimeter staat. Grote binnenvaartschepen met veel vracht kunnen hierdoor niet passeren. Zij moeten wachten totdat het water hoger staat of ze moeten een gedeelte van hun vracht lossen zodat ze er wel overheen kunnen varen.
Vloeibaar gas drukt de gasprijs
In Europa dreigt al langer een gastekort door de oorlog in Oekraïne. Om tekorten aankomende winter te voorkomen, sturen de overheden van lidstaten van de EU aan op drastische bezuinigingen. De prijsstijging van gas die voortkomt uit de aanhoudende droogte valt op dit moment nog mee. Dit komt voornamelijk doordat de import van vloeibaar gas beter verloopt dan verwacht. Duitsland heeft zelfs zijn doelstellingen voor de gasvoorraden twee weken eerder behaald dan verwacht.
Nord Stream-pijplijn afgeschaald
Nadat halverwege juli de directe Nord Stream-pijplijn van Rusland naar Duitsland in onderhoud ging was de vrees dat de levering na het onderhoud niet voortgezet zou worden. Naar ieders verbazing bleven de Russen gewoon netjes leveren na het geplande onderhoud. Eind juli hebben de Russen aangekondigd dat ze de toevoer via de pijpleiding alsnog verlagen van 40 naar 20 procent. Na deze aankondiging schoot de gasprijs voor het eerst sinds maart weer boven de 190 euro per megawattuur. Op dit moment hebben we te kampen met 207 euro per megawattuur.