Chaotische energiemarkt: Wat te doen als je energiecontract binnenkort afloopt?

Energiecontract vastzetten

Als je energiecontract nu afloopt heb je ronduit pech. Je komt terecht in een chaotische markt die nog nooit zo’n enorme prijsstijging heeft meegemaakt. Toch kun je niet zonder elektriciteit en gas en je vaste contract over laten lopen in een variabel contract is op dit moment geen slim idee. Normaal worden variabele tarieven op 1 juni en 1 januari bepaald, maar door de chaos verhogen energiemaatschappijen zelfs tussendoor de tarieven (indien tijdig aangegeven).

Mensen die vorig jaar een éénjarig contract hebben afgesloten tegen de lage prijzen door de coronacrisis, kunnen een flinke stijging verwachten. Een gemiddeld huishouden betaalt nu bijna een 500 euro per jaar meer. Vorige week is door de Tweede Kamer besloten om per huishouden een korting van 50 euro toe te passen op de energiebelasting. Dit is natuurlijk maar een zeer geringe compensatie ten opzichte van een gemiddelde stijging van 500 euro.

Verdere stijging verwacht

In Frankrijk hebben ze de energieprijzen bevroren doordat deze onbetaalbaar dreigde te worden voor lage en middeninkomens. In Nederland lijkt het bevriezen van de energieprijzen voorlopig niet het geval te zijn. Ook de aankondiging dat Noorwegen meer gas aan Europa zal leveren is niet hetgeen wat ons uit de crisis gaat helpen. Voorlopig wordt daarom ook verwacht dat de prijzen verder gaan stijgen, omdat de toevoer van gas naar Europa nog geen rooskleurig toekomstperspectief heeft.

Zet je energietarieven vast

Hieronder is goed te zien wat de verdeling is van energiecontracten in Nederland. Mede door de tussentijdse prijsverhoging gaan 44% van de huishoudens die een onbepaald variabel contract hebben enorm veel betalen voor hun energie. Voorkom daarom dat je straks vast zit aan nog hogere prijzen en zet je energiecontract vast! Over de optimale duur van het contract is nog niet veel te zeggen door alle onzekerheid.

Elektriciteit en gas naar looptijd

Bron: ACM, 2021

Alles wordt duurder

Niet alleen de energieprijs voor consumenten is hoog, ook bedrijven voelen dit in hun portemonnee. Als olie- en gasprijzen blijven stijgen gaan alle producten duurder worden. Vaak bestaat de prijs van een product deels uit energie- of transportkosten. Een hogere energieprijs, betekent dus meer inflatie.