Belasting op gas gaat toch niet omlaag
Er is ontevredenheid ontstaan bij een deel van de oppositie vanwege het voornemen om de belasting op gas te wijzigen. Hoewel het kabinet suggereert dat er een verlaagd tarief komt, blijkt dit in de praktijk niet het geval te zijn. Sterker nog, de belasting op gas zal waarschijnlijk voor de meeste huishoudens zelfs stijgen. Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie presenteerde in april een reeks maatregelen om de klimaatdoelen van 2030 te behalen, waaronder een gewijzigde energiebelasting.
Kritiek vanuit de tweede kamer
Verschillende oppositieleden hebben kritiek geuit op het klimaatpakket van het kabinet. PvdA-Kamerlid Joris Thijssen merkt op dat de zogenaamde belastingverlaging eigenlijk het schrappen is van een belastingverhoging die in 2025 gepland stond. Joost Eerdmans van JA21 beschouwt de belastingverhoging van de afgelopen jaren als een straf voor het gebruik van gas, en benadrukt dat bijna 90% van de woningen een aardgasaansluiting heeft. Het CDA is ook teleurgesteld en hoopt op een beter voorstel van het kabinet tijdens Prinsjesdag. Zelfs coalitiepartij VVD verwacht een nieuw en definitief voorstel van het kabinet, dat pas in augustus wordt verwacht.
Beloofde verlaging niet waargemaakt
Jetten beloofde een verlaging van de belasting op gas in de plannen die hij in april presenteerde. Hij voegde eraan toe dat de energiekosten voor huishoudens zouden worden verlaagd door de introductie van een verlaagd tarief. Echter, uit de meegeleverde cijfers blijkt dat er juist een extra belastingschijf wordt toegevoegd, wat betekent dat huishoudens te maken krijgen met twee schijven. Het tarief blijft 49 cent per kuub in de eerste schijf (0 tot 800 kuub), maar stijgt naar 67 cent per kuub aardgas boven de 800 kuub vanaf 2025. Dit zal voor veel mensen resulteren in een hogere belasting op aardgas, aangezien een gemiddeld huishouden ongeveer 1.200 kuub gas per jaar verbruikt.
Nog geen definitief besluit
Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat benadrukt dat de bedragen nog worden doorgerekend en dat er nog geen definitief besluit over is genomen. Suzanne Kröger van GroenLinks is positief over het zwaarder belasten van gas als een stimulans voor verduurzaming, maar maakt zich zorgen over het verhogen van de eerste belastingschijf tot 800 kuub. Zij vreest dat huishoudens met een gemiddeld verbruik geconfronteerd zullen worden met hogere energierekening.